Лятна Академия на изкуствата се провежда за 14-и път

Световноизвестен кларинетист за първи път с изява в България


Лятната академия на изкуствата се утвърди като образователна платформа в България, отворена за млади таланти от различни области на изкуствата без възрастови ограничения. Тя ще се проведе за 14-и пореден път. Изискването е участниците да се обучават в училища или университети по изкуствата или да са лауреати на престижни международни конкурси. Тя е форум, който съпътства образователния процес на младите хора, занимаващи се професионално с изкуство и им дава възможности както за практики в сферата на класическото образование, така е и стимул за експерименти и иновации, възпитавани и контролирани от преподаватели с утвърдени имена в Европа и света в сферата на професионалното музикално, художествено изкуство и актьорско майсторство.
В Академията са преподавали утвърдени творци като: проф. Петко Радев, проф. Ростислав Йовчев, проф. Ангел Станков – първият български музикант, удостоен с орден от кралица Елизабет II, българската джаз легенда Йълдъз Ибрахимова, Веско Ешкенази, театралният режисьор Явор Гърдев, Борислав Петранов, Касиел Ноа Ашер, проф. Светозар Бенчев и много други.
Основен признак за високото качество на преподаването е селекцията на преподавателите, която се извършва от екипа на Академията, който обединява на една плоскост майстори професионалисти, които имат единни естетически възгледи и принципи за изкуството. Така избраният преподавателски екип не на последно място трябва да е атрактивен за младите хора и да отговаря на творческите им търсения.
Следвайки търсенията на младите хора и подпомогнати организационно от Областна управа – Бургас, тази година екипът на Академията си разреши да покани един от най-известните френски кларинетисти със световна солистична кариера – Пол Мейер /Paul Meyer. Той е гастролирал като солист в Европа, САЩ и Австралия. Още на 17-годишна възраст става лауреат на конкурса на Евровизия, а през 1985 година спечелва първа награда на престижния конкурс в Тулон. Пол Мейер е записал над 50 диска за най-големите звукозаписни компании. Заедно с флейтиста Еманюел Паю, той е организатор на международния фестивал Musique de Salon de Provence. В последните години той развива и успешна кариера като диригент. От есента на 2019 той ще бъде главен диригент на камерния оркестър в Манхайм. Носител на най-високия орден за изкуство и култура във Франция (Орден на Почетния легион). Той не е свирил в България и неговият концерт в Бургас ще бъде световна премиера.
Майсторският клас по кларинет от 2 до 8 септември е с двама звездни преподаватели – Пол Мейер и Деница Лафчиева. Той ще се провежда в залата на „Арт Прим център“.
Проф. Деница Лафчиева е ученичка на проф. Петко Радев. Тя е едно естествено продължение на творческите търсения, които имаме в Лятна академия на изкуствата. Освен че нейн преподавател в Софийското музикално училище е бил проф. Петко Радев, преподаватели са и били проф. Петер Шмидл в Академията във Виена и проф. Андрю Маринър в Лондон. Днес тя има световна кариера. От тази година тя ще бъде първият професор от България, преподавател в изключително престижната Музикална Академия в град Бреша, Италия.
За майсторския им клас в Бургас имаме записани участници от 4 държави – Румъния, Австрия, Китай и България. По време на обучението ще има два концерта.
Първият концерт ще е на 5 септември от 19 часа в залата на Областна управа Бургас. Всички желаещи могат да закупят билети от касата на Часовника Бургас. На този концерт ще свирят Пол Мейер, Деница Лафчиева и Мария Принц.
С всеки концерт на преподаватели от майсторските класове по кларинет екипът на Академията отдава почит към делото на един велик български музикант, основоположник на лятната Академия на изкуствата и съмишленик – проф. Петко Радев.
Вторият концерт е на 8 септември, който е заключителният концерт на участниците. На пианото ще им акомпанира Мария Принц. Този концерт ще бъде също в залата на Областна управа Бургас. Входът за него е свободен.
Организаторите на Лятната академия, в лицето на г-жа Петя Великова, отправя благодарност към Областна управа Бургас, в лицето на зам. областния управител проф. Севдалина Турманова, за това, че са подали ръка този културен форум за млади таланти да се случи. Залата на Областна управа за двата концерта е предоставена безвъзмездно.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.