Учени дискутират проблемите на дигитализацията на културно и научно наследство

От 26 до 28 септември 2019 г. Институтът по математика и информатика при БАН организира Деветата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2019. Престижното събитие е под патронажа на ЮНЕСКО и Община Бургас и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Научни изследвания“ и съорганизатори Регионален академичен център – Бургас към Българска академия на науките, Регионален исторически музей – Бургас и Бургаски свободен университет. Откриването ще се състои на 26 септември 2019 г. (четвъртък) от 12:30 часа в зала 1 на Експо център „Флора“. Сред участниците са множество български учени и техни колеги от Китай, Унгария, Италия, Гърция, Латвия и Германия. Международната конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ се превръща в традиционна среща на учени, работещи в страната и в чужбина, с техни колеги от престижни научни центрове в света, за представяне на последните научни постижения в областта на ИКТ за културно и научно наследство и за набелязване на насоки за бъдещи изследвания. Представените на форума научни изследвания и резултати се публикуват реферирано и индексирано в Web of Science и Scopus. Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване. С приоритет е направление цифровото представяне и съхранение на паметници на културата и историята в условия на риск. На конференцията ще бъдат демонстрирани иновативни технологии и прототипи, в т.ч. цифрови хранилища, цифрови архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, резултат на утвърдени практики и постижения в областта. Обществени и специализирани библиотеки, музеи, галерии, архиви, центрове, изследователски институции и университети (национални и чуждестранни) са поканени да обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията. Съпътстващи събития: Семинар „Serious Games and their Educational Applications“, организиран от Институт по математика и информатика – БАН в рамките на Национална научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ (одобрена с Решение на МС №577/17.08.2018); Семинар и национален информационен ден „Отворен достъп до научни публикации и данни. Национален облак за отворена наука“, организиран от Институт по математика и информатика - Българска академия на науките в рамките на Национална научна програма Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“; Нощ на учените в Бургас – 27.09.2019 г. от 16:00 ч. в Експо център Флора.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 2
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 32
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 159
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 153
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 154
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.