« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Показват съкровищата на големия български художник Димитър Казаков – Нерон

Бургаските ценители ще имат възможност да се докоснат  до  уникалния творец, философ и медиатор между древността и бъдещето - големия български художник Димитър Казаков - Нерон.  Живописни творби, графика и рисувана керамика ще бъдат подредени в две галерии в Бургас - "Петко Задгорски" и Галерия "Георги Баев". Официалното откриване е в Градската художествена галерия на 4-ти октомври от 18.00 часа. След това гостите на изложбата ще имат възможност да посетят и галерия "Георги Баев", намираща се на бул. "Демокрация" №6, която ще бъде домакин на някои от най-впечатляващите "съкровища" на твореца. Над 400 творби на Димитър, Никола и Бисера Казакови са включени в Колекцията на Нерон в Трявна, постъпила през 1985 година. Това е най-голямата и разнообразна колекция на художника в България. Близо половината от тях са в постоянна експозиция в Старото школо в Трявна. С подбрана част от останалите е подготвена гостуваща, мобилна изложба, която бургазлии и гости ще могат да посетят до декември. Експозицията "Димитър Казаков - живопис, плстика, рисувана керамика" се организира от Община Бургас и музей за резбарско и зографско изкуство - гр. Трявна.   Димитър Казаков  е роден на 22 юни 1933 г. във великотърновското село Царски извор. Рано остава без баща и от дете знае какво е бедност. Оттогава обаче му е и любовта към всичко красиво в природата и селския бит. Започва да я претворява с подръчни материали - глина, дърво. В софийската Художествена гимназия правят изключение и го приемат за ученик, когато вече е на 20 години. После завършва и графика (с много перипетии) в Художествената академия. През социалистическите години Димитър Казаков е щатен плакатист в "Комунални услуги" в Пазарджик, после художник във военен завод край софийското село Божурище, докато окончателно избере съдбата на свободен творец в столицата. Нерон прави успешни самостоятелни изложби в Гърция, Швейцария, Австрия, САЩ, Франция, Испания, Япония, Кувейт, а славата му расте. Френският режисьор и сценарист Жан Мари Дро идва в България и избира не друг, а Нерон, за да го представи в поредицата си "Художници-чародейци на своето време", редом до десетте най-големи художника на Европа. Снима 45-минутен филм, който е излъчен в края на 80-те по един от най-гледаните тв канали на Франция. 1981-ва е годината, която внася пълен обрат в живота на артиста. Измъчван от тежка астма, Нерон е принуден да се откаже от живописта - маслените бои провокират алергия, която трудно се овладява. Няколко години живее в Сандански, за да диша лековития въздух на това място. После се връща в Божурище, където остава до сетния си час, работейки с акрилни бои, акварел, скулптура, дърворезба, декоративна пластика.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 191
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 235
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 248
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 247
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 223
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение