Днес започва фестивала Cinelibri

Четиринадесет филма от интересната програма на международния кино-литературен фестивал CineLibri ще бъдат представени на бургаската публика в дните от 7 до 20 октомври. Сред тях блести "Офицер и шпионин" на Роман Полански, чийто сюжет разказва историята на капитан Алфред Драйфус - френско-еврейски войник, погрешно обвинен в шпионаж в полза на германците през 90-те години на 19 век, така наречената "Афера Драйфус".    Не по-малко интригуващи са останалите заглавия в бургаската програма. Филмите ще бъдат излъчвани всяка вечер от 18.30 часа в експоцентър "Флора". Билетите са с редовна цена 6 лева, 5 лева за учащи и пенсионери. Може да ги закупите в касата на Часовника, а от 7 октомври и на място в експоцентър "Флора" във всеки от дните с прожекция, след 17.00 часа. Ето и програмата по дни: 7 октомври - "Изпепеляване", в основата на чийто сюжет стои разказ на Харуки Мураками. 8 октомври - "Заличеното момче" - филм, създаден по едноименната книга на Гарард Конли, в който участват Никол Кидман и Ръсел Кроу. 9 октомври - "Клер Дарлинг" с Катрин Деньов и Киара Мастрояни. 10 октомври - шведският "Смъртта на един автор" с Бен Кингсли в главната роля. 11 октомври - "Офицер и шпионин". 12 октомври - биографичният "Казандзакис", посветен на великолепния гръцки писател с Нобелова награда за литература. 13 октомври - "Аз, Леонардо" - едно пътуване в ума на Леонардо да Винчи.  14 октомври - "Загадката Анри Пик" - сюжетът накратко: откриват в библиотека литературен шедьовър, подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан... 15 октомври - "Мъжът, който си играеше с огъня" - документален филм за писателя Стиг Ларшон. 16 октомври - българският "Безкрайната градина" на режисьора Галин Стоев. 17 октомври - "Снимка с Юки", в който главната роля играе Руши Видинлиев. 18 октомври - "Тази, за която ме мислите" с Жулиет Бинош. 19 октомври - българският "Да се изгубиш нарочно" на влогъра Крис Захариев. 20 октомври - "5 е съвършеното число" - италиански екшън, направен по комикс. Общото между всички изброени филми е тяхната литературна основа. Именно връзката между кино и литература стои в основата на концепцията на фестивала CineLibri. Тази година той гостува в Бургас за първи път. CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален фонд "Култура", фонд "Култура" на Община Варна и Община Бургас; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на Jameson и УниКредит Булбанк. Всички партньори и съмишленици са обявени на официалната страница www.cinelibri.com.  

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 147
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 139
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 136
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 133
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 140
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.