Полякиня и австриец взеха двата Нобела за литература

Полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке взеха Нобеловите награди за литература за миналата и тази година. Токарчук е отличена за "въображението си на разказвач, който с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот". А Хандке - "за влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията и спецификата на човешкия опит". Всяка година Шведската академия получава около 200 номинации и започва да ги отсява в началото на февруари, обясни преди обявяването на наградата председателят на Нобеловия комитет в академията Андерш Олсон. До лятото тя отсява финалистите, а през лятото членовете ѝ изчитат творчеството им. "Вече търсим глобалност. Необходимо е да разширим перспективата си, която преди бе евроцентрична. Сега гледаме към целия свят", каза още той. Миналата годината наградата бе отменена за първи път от 1949 г. насам, след като Шведската академия - институцията, която избира победителите, бе в центъра на скандал за секс тормоз, който доведе до оставката на Сара Даниус, доскорошния пожизнен секретар на Шведската академия. Причина за оставката бяха действията на съпруга на Даниус - Жан-Клод Арно, който беше обвинен в изнасилване. Предполагаше се още, че вероятно той е разгласявал предварително имената на лауреатите. За да продължи Шведската академия да връчва наградите, институцията взе решение да назначи външно жури към комисията, която да определи Нобеловия лауреат за литература за 2019 г. Коя е Олга Токарчук Родена през 1962 г. в Сулехов, Полша, тя е едно от най-важните имена в съвременната полска и световна литература. Обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество има разкази, романи, есета, критически текстове, сценарии, поезия и други. Популярността на Токарчук е феноменална, а читателите ѝ я уважават най-вече заради добрия вкус, енциклопедичните познания, литературния ѝ и разказвачески талант, и – не на последно място - заради философската дълбочина на творбите ѝ. https://www.dnevnik.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 18
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 39
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 68
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 69
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 75
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.