« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Елена Трендафилова: Обичам краткостта като символ на нашето нетърпение

За Елена, за книгите, фрагментите и дързостта да се променяш

Тя обича кратките форми не само защото са символ на авторовото нетърпение, а и защото счита, че е голямо майсторство „да пишеш дълги текстове, да можеш да задържиш вниманието и интереса на читателя, да го накараш да следва извивките на мисълта ти без да се отегчи“. И дотолкова предпочита краткостта, че е дръзнала да се заеме с написването на цял фрагментарен роман. Ще бъде интересно да четеш нещо, „написано от храбреци“, твърди Елена Трендафилова.
И още за себе си казва: „Родена съм на 13.07./като истинска дама ще пропусна годината/ в гр. Средец, Бургаска област. Оттогава имам специално отношение към фаталните дати, например – не се ужасявам от петък 13 или ако черна котка ми пресече пътя. Завършила съм Държавния библиотекарски институт и Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Работила съм в две читалища в Бургас, в частна фирма в София, където пишех за няколко вестника като „Орбита“, „Вечерни новини“, „Делови свят“ и др. Имам публикации на художествено творчество в различни литературни вестници и една научна статия в сп. „Литературна мисъл“. Сега работя в Регионална библиотека „П. К. Яворов“ в гр. Бургас. Може да се каже, че връзката ми с книгите е съдба. През 2014 г. издадох първата си книга с поезия и проза „Неосветеното ми „Аз“.
Важното е човек да се променя и да бъде смел да го покаже. Успех, Елена!

Роза МАКСИМОВА

-Честита книга, Елена! „Цигулка с тяло на жена“ е втората ви книга, която освен поезия, съдържа и фрагментарна проза. Явно предпочитате кратките форми в литературата. Така ли е?

-Да, така е. Прозаичната част на книгата започва именно с това: „Нетърпелива съм към дългите текстове, обичам краткостта като символ на нашето нетърпение.“ Макар да е трудно да се пишат фрагменти, поради характера на жанра, смятам,че трябва да си голям майстор, за да пишеш дълги текстове, да можеш да задържиш вниманието и интереса на читателя, да го накараш да следва извивките на мисълта ти без да се отегчи. В първата книга, а сега и в тази, прозаичният цикъл излиза под заглавието „Мисли безредни, мисли безвредни“, подсказано ми от един приятел – нотариус Иван Кожухаров, за което му благодаря.

- Възможно ли е някой фрагмент да се превърне в идея за по-голямо произведение, например новела, повест, роман?

- Подготвям нещо като фрагментарен роман, ако мога така да го нарека, в който обединяващата нишка ще бъда аз, а текстът ще представлява отделни, предимно забавни случки и ситуации от моя живот и срещи с хора, които считам за интересни. Ще е предназначена за приятели, които ме съпътстват в живота и, разбира се, за хора, които обичат да четат и да се забавляват с написаното от „храбреци“…

- Какво е посланието на книгата?

- В днешно време четем за път, който имаме да извървим, за наличието на карма, която да коригираме, за знаци, идващи от Вселената. Част от тези мисли са залегнали и в книгата. Най-важното, което препоръчват великите писания, е да променяме първо себе си! В „Цигулка с тяло на жена“ има много спомени и сантименталност, и една чувствителност, която се надявам да стигне до хората…

-Кога пишете стихове, в какво емоционално състояние?

- Моят компютър е до прозореца, от който имам прекрасна гледка – виждам морето и един „кораб-джентълмен“ /както се изразява Александър Грин в „ Бягаща по вълните“/, виждам и различните състояния на небето. Това винаги вдъхновява. Аз пиша, когато съм развълнувана или провокирана от нещо – може да е спомен, тъга или специално настроение. Скоро написах стихотворение по една песен на група, наречена „Невърмор“. Поводите са много, трябва да умееш да ги изразиш. Винаги е голямо преживяване…

- Завършили сте Библиотечния институт и Българска филология, работите като библиотекар. Явно обичате много книгите. Това ли беше детската ви мечта?

- Аз съм от четящото поколение, което наистина се вълнуваше от всяка една хубава книга. Завършила съм гимназия в Шумен, тъй като баща ми беше военен и сме живели на различни места. Класът ни беше от силните по успех и се събирахме да обсъждаме книги, филми, музикални изпълнители и групи. Този период много ми липсва, въпреки че и сега имам приятели, с които обсъждаме интересни събития, но тогава беше масово, беше култура, беше и съпротива, възпитаваха ни книгите и музиката…

- Коя е първата книга, която прочетохте? Има ли книга, която е оказала силно влияние върху вас и може би е преобърнала вашия мироглед?

- Майка ми казваше, че съм започнала да чета на 4 години. Първите книжки бяха естествено приказки. Много обичах „Дивите лебеди“, даже исках да ми викат Елиза, като главната героиня. Тогава си подарявахме книги за рождените дни и други празници, възпитавани бяхме да четем. Като започнах работа в библиотека, първото, което предприех, беше да прочета книги, които съм търсила, пък не съм успявала да намеря. Беше голям маратон. Даже си записвах в една тетрадка всяка прочетена книга и малка анотация за нея. По-нататък любим автор ми стана Албер Камю. В първата ми книга има есе „Албер Камю – „Чужденецът“, който ми е най-близък /опит да си обясня защо/. Неговите книги и особено есетата му „Лято“, винаги ме карат да ликувам. Смятам, че от древността досега всичко е казано, но зависи как ще го кажеш. Е това ми е интересно - начинът на писане, поетиката. За мен Камю е постигнал стиловото съвършенство. Всеки прочит ме впечатлява отново и отново…

-Как си представяте библиотеката на бъдещето?

- Смятам, че в сегашния си вид библиотеките ще останат едни огромни хранилища за книги. Новите поколения се раждат с компютърни и като цяло с технически умения. Те ще превърнат всичко в електроника, а и еколозите ще се борят за опазване на горите. Сега всеки се бори за нещо и срещу нещо. Тези дни гледам, че се рекламира една книга на Рансъм Ригс – „Библиотеката на душите“ /фентъзи/. Не съм чела тази поредица, но ще ползвам заглавието за отправна точка. Може би в другите светове на Вселената има такива библиотеки – на душите. Какво интересно хрумване! Във всички случаи, ще е любопитно да ги видим!

Стихове от новата книга на Елена Трендафилова „Цигулка с тяло на жена“


* * *

Малка приказна светулка,

в тъмното зиг-заг направи

в селото от детството забравен,

споменът засвири на цигулка:

Къде си малка, весела свещице,

в дантела динена – фенер разкошен,

как пърхаш само в спомена разрошен

в нощта на селото като звезда Зорница.

Обичам те, защото си светличе,

което трепка като страници на книга,

премрежена, когато мига

като засрамено от някого момиче.

Обичам те, защото в детството ме върна

и споменът за теб тъй светло ме прегърна…

 



* * *

Утро с идея за ново начало,

ден след ден се повтарят,

тъй животът си заминава –

в очакване на промяна –

първо на себе си казват,

а после евентуално у другите-

душата път извървява

за него ние се трудим –

вечер с идея за равносметка-

урокът, на който се чудим –

тъй е тръгнало стъпка по стъпка -

полека да се научим,

че всичко от нас започва

и няма никога да приключи…




* * *

Видях жена с коса на глухарче –

ефирна и нежна – хвърчаща –

на картина, от майстор изписана,

като факел с глава горяща.

Вървеше, по-скоро танцуваше

с походка на вихрен вятър,

косата й се вълнуваше,

като в неземен театър.

Мъжете я гледаха унесени,

с чувство за нещо възвишено,

следваха косата й омагьосани

и я аплодираха искрено…

От аплодисментите глухарчето

полетя все нагоре, нагоре –

не си намери другарчето

и се превърна във спомен…







* * *

„О, колко много сълзи спотаени“

и толкова възторзи се стопиха

душата ми, отново наранена,

потърси тя спасение във стиха.

Порови се във спомените бивши,

разлисти паметта обнадеждена

и тръгна тя като жена във рикша

спокойна, негримирана, смирена.

Видя в пространството, че няма разстояния,

че всичко е една безкрайна линия

на образи, епохи, състояния

и танци по житейски петолиния…

Потръпна пак във меланхолни издихания

и скри се във черупката на Рака

да може като в приказни издания

съда на времето си да дочака…







* * *

Бях на място тихо и красиво,

щурците ми пригласяха във хор,

денят се свличаше ревниво

и казваше „бъди щастлива“, por favor.

Огласяха пчелите мойта сянка,

под пъстрите дървета през деня,

под грижите на моята стопанка

на лятото усещах песента.

Обичам тишината и я слушах

и тя е като вятъра невидима,

блажено пуснах я във моята душа

и нося я под шапката-невидимка-

така обиколих на думите света…






Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Kлиниката по детска онкохематология на ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации

  • 16 Апр 2024
  • 64
Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал.

Американците изплашени от трета световна война и мобилизация

  • 16 Апр 2024
  • 79
Американците  панически са използвали търсачката на Google и са търсели „Трета световна война“ и други свързани думи след атаката на Иран срещу Израел в събота вечер със стотици ракети и дронове. Според данни от търсенията им в Гугъл за „Трета световна война“ са се увеличили в цялата страна, достигайки петгодишен връх.

Националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо"

  • 16 Апр 2024
  • 104
Главна дирекция „Национална полиция" ще обяви началото на националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо".Като част от инициативата нарушителите на Закона за движението по пътищата вече ще получават лични писма от близките на загинали.

Без тол камери за контрол на скоростта и това лято

  • 16 Апр 2024
  • 111
Най-наситеният откъм трафик и инциденти летен период и през тази година ще премине, без всички шофьори по основните пътища да бъдат подлагани на задължителен контрол на скоростта. Това се разбира от отговори на Агенция "Пътна инфраструктура" за това има ли готовност тол камерите да започнат да измерват средната скорост на автомобилите.

ЦЕНТЪРЪТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ВОДОЛЕЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА В КВ. „ВЕТРЕН“ РАБОТИ ЦЕЛОДНЕВНО

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в кв. „Ветрен“ работи целодневно