Владимир Ганев: Човек сам избира кое от живота му да е истина

За Владимир Ганев и свободата

Владимир Ганев е роден на 18 април 1962 г. в гр. Бургас. Завършил е Софийски университет “Св. Климент Охридски” специалност “Обща педагогика”. Занимава се с частен бизнес.
Пише от малък, но не публикува често. Романът „Кралят орел“ е първата му издадена творба. Въпреки че литературният живот в Бургас е доста активен, Владимир Ганев не се включва в него. Има си съображения, за да направи свой избор. И в това се състои свободата, за която той пише и в романа си: „Да решиш, че си длъжен да правиш нещо определено, е равносилно на факта да се приравниш с измислена личност, командвана от разум, който не контролираш. Разумът си е твой и ти му се подчиняваш, но с нежелание, защото сърцето ти, което е истинското ти аз, непрекъснато се противи“.
Свободата е да останеш винаги верен на сърцето си, да бъдеш себе си, а това е първият и най-важният урок, който трябва да научиш в живота си.

Роза МАКСИМОВА

- Разкажете ни за себе си, господин Ганев. С какво се занимавате в ежедневието си? Как открихте писането на проза?

- Ежедневието ми не се отличава много от това на всички останали. Малък бизнес, повече пътувания, нищо особено. Пиша от малък, но не цели книги. „Кралят орел“ е първата.

- Казвате, че романът „Кралят орел“ е писан преди повече от 12 години. Защо го издадохте чак сега? Каква беше причината да отлежава толкова дълго? През това време вие редактирахте ли го, променяхте ли нещо в сюжета или просто го бяхте "забравили“?

- Книгата е писана преди 12 години. До преди 3 години узряваше за издаване. Не бях убеден, че ще си намери нейните читатели и нямах намерение да я публикувам. В един момент благодарение на съпругата ми книгата попадна на Весела Люцканова, която беше възхитена и настоя да я издадем. Тя стана и неин редактор. Преживя няколко редакции докато решихме, че вече е подходяща за масов читател.

- Защо премиерата на романа в Бургас се състоя 2 години след издаването му? Какво ви спираше – в Бургас литературният живот е доста активен, а покрай вас не се шуми много.

- Вярно е, че в Бургас литературният живот е активен, но аз никога не съм бил активен участник в него и нямам за цел да се шуми около мене. Избрал съм друг начин на живот, в който всичко е по-лесно и дори писането ми е по-плодотворно. А премиерата на книгата направихме, когато тя достигна зряла възраст и вече имаше достатъчно хора, които я бяха чели. Получи се добре, защото имаше тяхното одобрение.

- Как дойде идеята за този роман – сънувахте ли образите, събитията, или всичко е плод на творческата ви фантазия?

- Всеки разказ, който подсилва образите и събитията, може да се нарече творческа фантазия. В книгата някои от образите са събирателни, други са абсолютно конкретни, в различна събитийна среда, разбира се. А истинността на сънищата и илюзорността на реалността са една от основните линии в книгата. Човек сам избира кое от живота му да е истина.

- Какво ви вдъхнови – мечтата за свобода или мечтата за безсмъртие?

- Ако мечтаем за свобода, свободата за нас е само мечта. Аз започнах тази книга заради премълчаната истина, че свободата ни е даденост и никой не може да ни я отнеме, ако ние сами не се откажем от нея.

- А защо точно орел избрахте? Не е ли той твърде високо/далече от света на хората? Метафора на какво е орелът?

- Орелът гледа от високо и вижда всичко. В идеята на повечето народи той е символ на свободния полет над света. А дали е високо над хората - това е разказано в книгата.

- Има ли реални прототипи на героите в книгата?

- Да, но съм се постарал да не се познаят. Но има много хора, които ще видят себе си там, без да са прототипи. Книгата е за тях. - Това е книга за мечтите, за възможностите, за сбъднатите желания. Историята сякаш е завършена, но като че ли има възможност за продължение. Обмисляте ли да напишете втора част? - Втора книга, в която участват някои от същите герои. Но не и втора част на "Кралят орел".

- Писателите фантасти до голяма степен предричат бъдещето. Как виждате вие бъдещето – на летящите хора?

- По-скоро на свободните, силни и осъзнати хора. Летящите хора са само етап от развитието. Но искрено завиждам на тези, които могат да прекарат целия си живот като тях.

- Направете подарък на читателите на в. „Компас“ – откъс от книгата например.

- С удоволствие.

Владимир Ганев
КРАЛЯТ ОРЕЛ
/откъси/

".... Аз ще дойда при вас в най-подходящия момент. И дали ще се родя принц, търговец или птица, няма никакво значение. Важно е да прекараме заедно по-дълго време и така да ви дам щастливото бъдеще, което съм запазил за вас от хилядолетия. Вярвам, че ще си го познаете, още щом го съзрете..."


* * *
„Да решиш, че си длъжен да правиш нещо определено, е равносилно на факта, да се приравниш с измислена личност, командвана от разум, който не контролираш. Разумът си е твой и ти му се подчиняваш, но с нежелание, защото сърцето ти, което е истинското ти аз, непрекъснато се противи. Ако едно царство се раздели на две и половинките му се изправят една срещу друга, няма никакво значение коя ще надделее – кралството отслабва и скоро се намира нов господар, който да го управлява. Ако друг те задължава да правиш нещо и ти се съгласиш с него, отдаваш му правото да те контролира и го намразваш за цял живот. И тъй като всичко, което вършиш впоследствие не излиза от сърцето ти и резултатът от дейността ти е плачевен. Това те кара да намразиш и себе си, започваш да се съмняваш в способностите си, превръщаш се в роб на чужди желания или просто на случайността – безволев войник, който изглежда страшен и силен, но същността му е да се подчинява на всеки по-страшен и по-силен от него. Ако обаче твоите задължения просто се подразбират от само себе си и ти ТРЯБВА да вършиш куп определени неща, не защото ти или някой друг те кара да ги правиш, а защото си роден принц... А принц ТРЯБВА да има, а няма друг принц освен теб и никой друг не би могъл да бъде или да играе ролята на първороден кралски син. Тогава душата ти е изправена срещу целия свят и ако не искаш да го напуснеш, по-добре скрий сърцето си.“


***
Познанието на орлите

„Наречи я сила на безмълвното познание. Представлява усещане, което е толкова дълбоко, че не може да се предаде с думи – усещането за целия свят като част от теб самият. Сякаш има някакъв общ смисъл и синхрон в действията, движенията и състоянията на всичко живо и неживо, а всяко нещо, на което обръщаш внимание, съществува и се променя само, защото ти го желаеш. Движението и развитието са продиктувани от някакво висше, безпристрастно намерение, което е и твое. Докато наблюдаваш бяга на животното, искаш то да спре, за да се огледа и то наистина спира. Гледаш чистото небе и си пожелаваш облаци, и ветрове, и те се появяват зад теб. И няма значение дали всичко се случва, защото ти си го пожелал или ти го искаш, защото го предусещаш. Важното е, че твоята воля и обстоятелствата се сливат в едно. Така решенията ти стават всевалидни. Да убиеш животното не е само твое желание, а взаимна необходимост. Да избереш да кацнеш или да пиеш вода е от значение за целия свят. Когато го усетиш и приемеш тази сила за своя, откриваш, че заобикалящото наистина е част от теб и е в твоята власт. И всеки предмет, живо същество или събитие, на което обърнеш внимание, реагира и действа според общото намерение и твоята воля, като губи самостоятелността си и вече не определя и не решава нищо независимо от самия теб. Това представлява владеенето на света.“

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 2
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 10
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“ Това съобщиха на пресконференция председателят на Постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в Общински съвет Стара Загора Красимира Чахова и началникът на отдел „Спортни дейности“ в община Стара Загора Петко Крумов. Стартът на Маратон „Стара Загора 2024“ ще бъде даден в неделя 31 март, точно в 9:00 часа пред Общината. Той е първият за годината от веригата „Бягането като начин на живот“. „Постарахме се тази година да ангажираме още повече участници, които да се състезават в трите дисциплини – класическата от 42,195 км, полумаратон 21км и 10.5 км маратон, така и в градското бягане на 2 км. Сравнение можем да направим с първото издание на маратона, тогава всички участници бяха 200. Това показва, че този вид събития набира все по-голяма популярност и все повече хора се ангажират да спортуват, било то професионално или любителско ниво. Както и очаквахме най-голям брой регистрирани участници е на 10.5 км - 400, а в полумаратона приближаваме границата на 400 атлети. Регистрациите са отворени до събота и очакваме още записвания. Тази година на 21 км ще се състои и Националният шампионат по полумаратон. Там 127 състезатели са заявили участие, от тях 98 мъже и 29 жени. В дистанцията полумаратон ще видим най-добрите български атлети. Ще има много сериозна конкуренция и при жените и при мъжете - Милица Мирчева, Девора Аврамова, Маринела Минева, Билсерин Сюлейман, Исмаил Сенанджи, Шабан Мустафа.“ – уточни още Красимира Чахова. На маратона ще има представители от 14 държави. Най-младият участник е Михаил Давидков на 7 години. Той ще се състезава на 10.5 км. Най-възрастните участници са Митко Гошков – полумаратон и Иван Грозев на 78 г.– 10.5 км. Новото тази година е двукилометровият градски крос, който заменя досегашното детско бягане. Той няма състезателен характер, а е със специална регистрация и ще даде възможност на начинаещите в атлетиката, както и на не особено издръжливите да се раздвижат покрай елитните маратонци. Трасето на кратката дистанция тръгва от Общината, минава на изток до парк „Александър Стамболийски“ /Алана/ и обратно. Кросът е организиран от известна верига спортни магазини. На финала му ще бъдат раздадени 30 награди разиграни на томбола. След това ще има спортни активности разположени в парк „Пети октомври“ - скачане на батут, стрелба с лък, дартс, бадминтон и други. Те ще започнат в 10:00 часа. До сега броят на записалите се участници е 45. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието.

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 30
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 111
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.