« август 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Милена Добрева: Всичко, което правим, е в името на любовта ни към музиката

Милена Добрева завършва Средно музикално училище – Бургас, ВМПИ (сега АМТИИ) – Пловдив. Учител по поп и джаз пеене и пиано в СУ „Димчо Дебелянов“ и поп и джаз пеене и вокални ансамбли в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.
Създател и ръководител на Детска вокална формация „Морски песъчинки“ и на вокален ансамбъл „Фортисимо“, които представят достойно града и България на международни и национални конкурси, фестивали и форуми. Има няколко професионални квалификации – Пета ПКС в ИПКУ – Стара Загора, Поп и джаз пеене – НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Музикални медийни технологии и тонрежисура в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
За цената на успеха, за осъществените мечти и чувството да си най-добрият разказва нашата събеседничка днес – Милена Добрева.

Роза МАКСИМОВА

- Наскоро се върнахте от Световните хорови игри в Претория, Южна Африка със два златни медала и Шампионската титла в категория „Вокални ансамбли“. Разкажете ни повече за този конкурс – кои бяха участниците, как се озовахте там?

- След изключително успешното ни представяне миналата година в Рига (Латвия) на Европейските хорови игри, решихме да се явим и на Световните. Това е най-високият световен хоров форум и там се състезавахме с хорове от цял свят – Европа, Азия, Африка и Америка. Конкурсът е в повече от 20 категории, всяка от които е с определени изисквания за стил, жанр, времетраене, брой и възраст на певците. Ние участвахме в две от тях – Вокални ансамбли и Поп ансамбли. Международното жури е съставено от 7 членове – видни представители на хоровото изкуство и оценява много стриктно по списък от критерии. Спечелихме два златни медала и в двете категории, както и шампионската титла в категория „Вокални ансамбли”. Горди сме, че представихме достойно България и Бургас и оправдахме доверието, което всички ни гласуваха.
Трябва да благодарим и за подкрепата и съдействието от страна на Община Бургас и Зонта клуб Бургас, които ни помогнаха да осъществим тази наша мечта.

- Вокален ансамбъл „Фортисимо“ е сравнително млад – съществува отпреди 3-4 години. Как успявате да мотивирате младите хора да не стоят вглъбени в телефоните си, как ги организирате?

- Съвременните млади хора са по-различни от нас и е естествено да имат други идеали, интереси и виждане за живота. Въпреки това любовта към музиката ни свързва и всяко успешно изпълнение на произведение от какъвто и да е музикален жанр, носи удовлетворение както за мен, така и за тях. Това ни стимулира да изпълняваме сложни и стилово разнообразни акапелни произведения. За нас е предизвикателство да пресъздаваме музика от епохата на барока, от съвременни автори, обработен фолклор, акапелни аранжименти на популярни световни хитове.

- Вашата формация е доста популярна – с много участия по конкурси, фестивали, концерти. Как ви посреща публиката в различните градове, държави, как докосвате душите на слушателите си – къде е тайната?

- Винаги публиката ни посреща много топло и сърдечно. Именно тя ни предразполага да пресъздаваме произведенията емоционално и с много чувство. Това се усеща от зрителите и техните реакции ни показват, че сме постигнали целта си – да въздействаме и да достигаме до сърцата им.

- Кой попада в хора? Какви качества трябва да притежават вашите хористи?

- Задължително всеки участник в ансамбъла трябва да е музикален, талантлив и с развит усет за многогласно пеене. Освен музикална дарба, всеки новопостъпващ трябва да е дисциплиниран, отговорен, с хубава визия и да има умения за работа в екип.

- Как си избирате репертоара – каква е репертоарната ви политика?

- Репертоарът е много важна част от нашето развитие. Старая се да подбирам песни и произведения с красива мелодия и богата хармония. За да пресъздадем една творба, първо ние трябва да я харесаме и усетим, за да може да я предадем на публиката.

- Имате ли любима на всяка публика песен – без която не минава нито един ваш концерт?

- Всички песни се приемат добре от публиката, тъй като те са внимателно подбрани.

- Коя песен беше най-трудна за изпълнение или за разучаване?

- Повечето от песните са трудни за изпълнение, тъй като ние се стремим точно към това. За нас е предизвикателство да изпълняваме произведения от различни и не толкова близки до децата жанрове. „Назад, назад, моме Калино“, „Калиманку Денку“, „Дилмано дилберо“ и много други са трудни за разучаване и пресъздаване, но след като станат сигурни, стават любими и ги изпълняваме с голямо удоволствие.

- На фона на технологиите, които са превзели цялото ни ежедневие и които са ви и в помощ, как успявате да привлечете вниманието на публиката с живо хорово пеене?

- Безкрайно щастливи сме от това, че имаме любовта и подкрепата на публиката, която е нашият коректив. Тя чува творби – познати и непознати, които й въздействат и винаги реагира емоционално.

- Вие сте учител по поп и джаз пеене, основател на Детска вокална формация „Морски песъчинки“, на вокален ансамбъл „Фортисимо“, композитор, аранжор… Изявите на вашите хористи винаги са отличавани с най-високите награди. Каква е цената на тези успехи? Какво ви дава и какво ви отнема музиката?

- Музиката е това, което ме зарежда позитивно и ми дава удовлетворението, че съм полезна, необходима и значима. Но зад всеки успех стоят много труд, усилия и нерви. Изисква се търпимост, коректност, толерантност и не на последно място – любов към децата. Ние сме едно голямо сплотено семейство. Тук е мястото да благодаря и на всички родители за тяхната подкрепа и съдействие.

- Имате ли си златно правило, което следвате винаги в работата си и което не ви е подвело никога?

- Когато сме честни, коректни, дисциплинирани и трудолюбиви, няма как да не постигаме нещо хубаво и стойностно, което е всъщност смисълът на съществуването на Вокален ансамбъл „Фортисимо“.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев е назначен за генерален консул във Валенсия

  • 14 Авг 2019
  • 397
Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на практика няма да се върне на работа в Специализираната прокуратура, тъй като вече е назначен за генерален консул във Валенсия.

Мая Манолова бие Фандъкова с 5% на първи тур

  • 14 Авг 2019
  • 334
Мая Манолова стартира с 5% преднина пред Йорданка Фандъкова, ако се кандидатира за кмет на София. На първи тур Манолова би събрала 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова - 23%.

САЩ обсъждат разполагането на ракети в Азия

  • 14 Авг 2019
  • 323
Вашингтон обсъжда със своите съюзници възможността за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР).

"Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"

  • 14 Авг 2019
  • 324
От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект.

След големия успех на spice music festival вече е ясно: ще има второ издание през 2020

  • 14 Авг 2019
  • 328
След грандиозния успех на SPICE Music Festival, организаторите и община Бургас са категорични – второ издание на фестивала ще има!