Роза Боянова: Поезията е изграждане на друга вселена

За Роза Боянова, вселените и обратната гравитация

Да! Поезията ѝ ни изстрелва в една друга вселена, където няма гравитация. Или може би има, но тя е обратна. Четейки новата книга на Роза Боянова „Обратна гравитация“, читателят попада в едно друго измерение, където „нищо не е такова, каквото изглежда“, където има много „несъответствия“, „изкушения“, където се „разминаваш с ангел“, „преминаваш през деветте глаголни времена“ и „асиметрии“ и намираш „резервните части за събуждане на сетивата“.
Ако погледнем от собствения си микрокосмос, „Обратната гравитация“ на Роза Боянова ни отвежда в една огромна и странна къща. Къща на илюзиите /или пък на реалността, маскирана като илюзия/. Необичайно място, „където всички отражения млъкват/ и започва да говори незримото“, където „постоянен гид ни е късметът“, където „по-добрите изпълват пространството/ с онази увереност,/ която им позволява да се изгубят в идеи,/по-големи от тях самите“.
Една вълшебна книга, която ни кара да преодолеем обратната гравитация и да се повдигнем на пръсти, за да уловим поне малка частица от нейната магия.

Роза МАКСИМОВА

- Честита нова книга, госпожо Боянова! „Обратна гравитация“ – Защо избрахте това заглавие? Какво се случва напук на физичните закони – любов, поезия или…?
- Изкуството има способността да издига хората над реалността, над обичайното и познатото. Поезията е такова изкуство. А заглавието бе избрано от литературния критик, анализатор и изследовател Митко Новков. Той бе един от първите читатели на ръкописа и стана кръстник на книгата. Веднага се съгласих с него, че тази поезия „тегли нагоре със своята обратна гравитация, за да влее в душите ни други измерения, други селения, други томления…“. Има и малко любов в книгата.
- Четейки стихотворенията в „Обратна гравитация“ имах чувството, че съм попаднала в едно друго измерение, където „нищо не е такова, каквото изглежда“, където има много „несъответствия“, „изкушения“, където се „разминаваш с ангел“, „преминаваш през деветте глаголни времена“ и „асиметрии“ и намираш „резервните части за събуждане на сетивата“. Една мъдра, разтърсваща, повдигаща духа и отрезвяваща книга. Благодаря ви за нея! Каква муза ви споходи, докато пишехте тези стихотворения? Какво трябва да преживееш, за да напишеш такива небесни стихове?
- Този въпрос звучи почти риторично. Самата вие питате като поет, който знае тайните на писането, като развълнуван читател, преминал през всички гами на удоволствието и страха, на победите и паденията… Има точно толкова поезия в оценката Ви, колкото сте срещнали между страниците. Така е, когато двама поети си общуват – въздухът се наелектризира и започват да говорят душите. Писах тези стихове в откраднати от делника часове, в отвлечени от тревогите мигове на съзерцание или вглеждане дълбоко в себе си. Обличах в образи и метафори неназовимите усещания, предчувствия, дори предричах... В посвещенията ми обаче не трябва да се търсят буквални прилики, зад преживяното стоят художествени образи, обобщения, не конкретни лица. Всичко в книгата е вярно, но нищо не е буквално. Ако някой се открие между редовете, нека не се съмнява, че го обичам с думи. Но стихотворението не иска да бъде фотография, иска да бъде изградено, завършено, да се превърне в творение на художествеността. И аз съм всичко това, но и още много неща. Муза ми бяха красивите разговори с красиви хора, пътуванията със скъпи приятели, децата ми и младите поети, които ми дават всичко, което не ми достига.
- Обикновено човек пише стихове, когато е преживял нещо много силно и лично. Трябва ли обаче пишещият да се съобразява с читателя – тоест, зад емоционалната реакция трябва ли да стои емоционална дисциплина?
- Докато пишех тия стихове, бях на такава позиция, че преживявах всеки един провал на хората около мен като моя лична загуба, както и всяка чужда победа – като своя. В този смисъл преживявах много по-дълбоко и своите, и чуждите тревоги и радости. Този двоен интензитет вероятно е отразен в стиховете ми. Всеки човек носи цял друг свят в себе си и ако те пусне в него – ти обитаваш още едно безмерно пространство, още едно различно битие. Тогава не се мисли и говори и пише в аз-форма, а в ти-, те- и ние-. И тогава в стиховете са и твоята истина, но и нечия друга. А егоцентриците се заравят в своя свят и колкото и дълбоко да навлизат в него – те го преживяват само в 1 л. ед. ч. И винаги в стиховете си са положителни лирически герои – те не грешат, изглеждат добрички, но на мен са ми скучни. Не бих искала в поезията някой да повтаря това, което вече знам. Не бих искала да пиша неща, които и на мен ще са ми скучни, ще звучат като мои или чужди повторения. Поезията е изграждане на друга вселена. Предполагам, че част от читателите искат да срещнат тази друга вселена. Вероятно има и такива, които искат да се открият в моите стихове. Боя се, че има и такива, които се плашат да не се открият. Аз си мечтая за читател, който ще ме открие и ще се почувства като моя сродна душа. Мечтая си и за жесток редактор (какъвто може би съм аз, когато чета чужди текстове) след прочита му да съм сигурна, че… това е поезията.
- В книгата има един специален цикъл – „Резервни части за събуждане на сетивата“. Това са мисли, съждения, умозаключения, фрагменти, миниатюри в проза, макар и с доста голяма доза поезия в тях. Те са твърде лични, но и общовалидни, въпреки че може би са една ваша секунда, една среща или пък може би и вашите мостове към хората. За какво се хабим напразно в живота си и има ли резервни части за душата?
- „Резервните части“ са патент на друг поет – Росен Друмев (при него са „Резервни части за нобелова поема“). Аз го цитирам частично, защото го харесвам като поет. Но не се опитвам да разсъждавам какво е искал да каже авторът, по-скоро отварям своята врата с неговия ключ. Душата е безкрайна – много може да побере (и болка, и радост) и да издържи. Но и за нея трябва да се грижим – да я храним с дълбоки и красиви преживявания.
- Какви теми са най-интересни за вас като поет? За какво си струва /и трябва/ да се пише?
- Всяко дълбоко преживяване заслужава поетична дреха. Колко често чуваме днес: не са нужни чувства, моля, без емоции. Как да пишем поезия, ако сме безчувствени, ако сме недосегаеми и безучастни? И как да съхраним красотата на езика без поезията? Темите са вечни. Интерпретацията им би трябвало да е интригуваща.
- Кое е най-губително за творчеството?
- Много е трудно днес човек да се грижи за дарбата си, да се посвети изцяло на творчеството си пък е напълно невъзможно – поне за мен. Някои художници го правят – те обикновено са мъже, до които има жени – да се грижат за всичко останало. Писането между другото е погубващо – то не удовлетворява автора си и го кара все да търси доказателства колко е добър, да иска признание и награди. Мечтае да е най-добрият, но няма време и сили да се посвети на творбата си.
- Ако не пишехте стихове, как бихте изразявали чувствата си?
- Този въпрос ме затруднява…
- От какво се боите, госпожо Боянова? Кое не ви дава мира?
- Боя се, че вече не изпитвам страх. Когато се случи неизбежното, започвам да мисля как ще премина през него, че то непременно ще отмине, трябва да издържа, а после ще продължа. Много хора днес не знаят какво означава думата „трябва“, или отдавна са забравили. Аз помня.
- Имате ли си златно правило, което следвате и което не ви е подвело никога?
- Вярвам, че поезията ще спаси света. Или поне мен.

***
РАЗМИНАВАШ СЕ С АНГЕЛ
и всичко се променя неусетно.
Променяш своя прочит на митологията,
както Уран – своята ос на въртене
и от син и съпруг на Гея
се превръща в баща на богове,
титани и сторъки великани.
Часовниковата стрелка вече се върти
и в двете посоки...
Разчитането на Универсума,
няма връзка с тази реалност
и с човешките ритуали...
Разгръщаш дълбините на небето
и потъваш в духа.
Вече си бил там...
         
                  Роза Боянова

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Турция пита защо „антиамериканската“ ИДИЛ сега нанася удари в Турция, Русия и Иран, но не и в САЩ?

  • 28 Мар 2024
  • 17
След терористичната атака срещу концертната зала в „Крокус“ край Москва, при която загинаха 139 души, Турция има въпроси: защо терористичната групировка ИДИЛ (абревиатура от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“) толкова последователно нанася удари в същия регион, а именно Турция, Иран, Афганистан и Русия, въпреки че се обяви за „антиамериканска“ организация, пише турският вестник „Дейли Сабах“.

Сигнал за взривно устройство е получен в сградата на Съдебната палата в София

  • 28 Мар 2024
  • 42
Сигнал за взривно устройство е получен в сградата на Съдебната палата в София в 08:00 часа, съобщиха от МВР.

Държавният глава: Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, въпреки необмислените промени в Конституцията

  • 28 Мар 2024
  • 66
Длъжен съм да направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Но вие от своя страна направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора, състава и контрола върху служебния кабинет, но и върху определянето на времевите параметри в процеса за определяне на следващите избори. И вие много скоро ще разберете защо, когато поканя всички вас, политическите партии, на консултации, да се вземе крайно решение, така, както е записано в чл. 99, ал. 5 на Конституцията. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 връчи мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, излъчен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание – „Продължаваме Промяната-Демократична България“, като кандидат за министър-председател. Николай Денков върна на президента неизпълнен получения мандат. Държавният глава постави въпроса за процесите, които вече протичат в резултат на гласуваните в настоящия парламент промени в основния закон на България. „Тесният кръг от възможности за избор на служебен министър-председател се стесни още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана“, посочи президентът, напомняйки за подадената оставка на Елена Чернева-Маркова. Румен Радев отбеляза, че тя е била единствената фигура от посочените в Конституцията, която не е нито косвено, нито директно близка с никоя политическа партия и единствена в списъка, за която е ясно, че няма несъвместимост. Румен Радев изрази учудването си, че когато тази оставка беше обявена днес в Народното събрание, народните представители останаха безмълвни и не е имало реакция. „А според мен трябваше да има въпроси: Защо? Как? Какви мотиви? Как така изведнъж точно вчера? Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване?“, допълни президентът. „Ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, каза още държавният глава. По думите на президента вече е много късно за отправената от политическата формация молба изборите за Европейски парламент и парламентарните избори да се проведат заедно. Той напомни призива си да не се предприемат необмислени промени в Конституцията на страната, особено по отношение на служебния кабинет. „Вие ги предприехте и сега въпросите вече стават много повече от отговорите“, каза още Румен Радев. „Разбирам вашите притеснения, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както беше досега“, подчерта президентът Радев. Във връзка с конституционните поправки държавният глава напомни още, че не е сезирал Конституционния съд в частта за правосъдната реформа, но за останалите промени го е направил с пълното осъзнаване, че поправките в Конституцията ще доведат до кризи. „Едната криза вече чука на вратата и тя ще се разгърне в следващите седмици и месеци“, посочи още той. www.m.president.bg

Министерският съвет прие мерки за осигуряване на ликвидността на Фонд „Сигурност на енергийната система“ и за гарантиране на финансовата стабилност на дъщерните дружества на „БЕХ“ ЕАД

  • 28 Мар 2024
  • 55
Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. и Решение за приемане на мерки и уреждане на взаимоотношения в сектор Енергетика.

С ОБЩО 23,1 МЛН. ЛВ. ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА СЕ УВЕЛИЧАВА ФИНАНСИРАНЕТО НА КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ И НА ЧИТАЛИЩАТА

  • 28 Мар 2024
  • 65
Министерският съвет прие решение, с което с общо 23,1 млн. лв. се увеличава финансирането на културните институти и на читалищата.