« януари 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Отпечатаха в Скопие новата стихосбирка на бургаската поетеса Роза Боянова

Редактор и издател е Бранко Цветкоски - поет и преводач от Северна Македония, носител на авторитетни европейски литературни награди. Новината съобщи председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност Наталия Недялкова. Книгата излиза от печат, когато издателството отбелязва своята двадесета годишнина. На 2 страница в поетичния сборник е отбелязано, че издаването на "Обратна гравитация" е подкрепено от ТРАДУКИ - европейска мрежа за литература и книги. В тази инициатива участват министерства, културни институти и фондации от Австрия, Германия, Швейцария, Словения, Хърватия, Лихтенщайн, Албания, Сърбия, Румъния, Черна гора и Северна Македония. Книжовната мрежа ТРАДУКИ, чийто пълноправен член от 2019 г. е и България, отделя специално внимание на преводачите като важни посредници между отделните култури. А срещите между автори, преводачи, издатели, библиотекари, критици и учени целят да засилят културното сътрудничество на европейско ниво. * Роза Боянова е автор на 16 книги с поезия и публицистика. Създател е на детски литературни студиа за творческо писане в Шумен, Бургас и др. градове. Автор е на книгата "Литературни игри с децата или Л`ар педагожик", (съавтор Красимир Кунчев), която е продължение на безсмъртните "От две до пет" на Корней Чуковски и "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Съставител на над 50 книги с творчество на деца и млади поети. Роза Боянова е носител на престижни национални и международни литературни награди: отличие в международния литературен конкурс, посветен на 130 години от рождението на Анна Ахматова - "Княгинята на руската поезия" - 2020 г., "Владимир Башев" за дебют, "Иван Пейчев" за лирика, съпътстваща награда от националния конкурс за поезия "Христо Фотев" за книгата "Обратна гравитация", номинация за награда "Поезия Европа" в Букурещ и др. Редактор на книги, създател на авторски програми по творческо писане за деца и начинаещи писатели. Учредител е и координатор на международни литературни фестивали и конкурси - Майски срещи на славянските творци "Свято слово", Международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата" и много други инициативи и проекти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

Най-четени

Голямо поскъпване на виното и спиртните напитки прогнозират производителите

  • 27 Ян 2022
  • 114
След поскъпването на храните, нагоре тръгват и цените на алкохола. За това предупреждават производители, вносители и търговци след значителното повишаване на разходите за транспорт, енергия и суровини.

Германо-Българската индустриално-търговска камара отличи Община Бургас за ползотворното сътрудничество

  • 27 Ян 2022
  • 94
Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) връчи за осемнадесети път награди за развитието на българо-германските икономически отношения за 2021 г. С почетен плакет и грамота за ползотворно и тясно сътрудничество бе отличен кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Запишете се за “Киноклас Бургас 2022” към „София филм фест на брега“!

  • 27 Ян 2022
  • 92
Обичате Бургас и искате да снимате любимите си места, морето или творците му? Харесвате документалното кино и искате да създадете филм за своя град? Мечтаете да сте сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор?

Продължават ремонтите по проект „Път на културно-историческите ценности през вековете“

  • 27 Ян 2022
  • 89
Улицата, която се намира в историческото ядро на града, между главната „Александровска“ и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в непосредствената близост до едноименния площад и катедрален храм, вече изглежда по напълно различен начин след ремонт по проект „„Път на културно-историческите ценности през вековете“, по който се реновира и Етнографския музей.

„Бургасбус“ временно спира някои курсове и линии

  • 26 Ян 2022
  • 176
Заради драстичен отлив на пътници „Бургасбус“ временно спира някои курсове и линии Бургасбус“ ЕООД уведомява своите клиенти, че поради сложната епидемиологична обстановка и драстичния отлив на пътници, се налага въвеждане на някои временни промени в градския транспорт.