Стареенето е свързано с нивата на желязо в кръвта

Високите нива на желязо в кръвта имат отрицателно въздействие върху стареенето.Поддържането на нивата може да предотврати здравословни и невродегенеративни проблеми, свързани с възрастта. Резултатите биха могли да ускорят разработването на лекарства за намаляване на свързаните с възрастта заболявания, увеличаване на броя на годините, прекарани в добро здраве и по-голям шанс за живот до старост без болести, казват изследователите. Учените от Университета на Единбург и Института за биология на стареенето в Германия Макс Планк се фокусират върху три мерки, свързани с биологичното стареене - продължителност на живота, години на живот, прекарани без болести, и изключително дълъг живот (дълголетие). Биологичното стареене е процесът на постепенна деградация на организма, водещ до фатални заболявания - сърдечно-съдови заболявания, деменция и ракови заболявания - при всички хора протича по различен начин и с различна скорост. Британските и германските изследователи изглежда са успели да открият генетичните причини, които могат да обяснят тези различия. Изследователите събират информация от три публични набора от данни, за да направят анализ с безпрецедентни подробности. Комбинираният набор от данни е еквивалентен на изучаването на 1,75 милиона с добра продължителност на живота и над 60 000 дълголетници. Екипът идентифицира десет участъка от генома, свързани с продължителността на живота, годините в добро здраве и дълголетие. Те откриват също, че сред тези гени твърде много са свързани с метаболизма на желязото в кръвта и за трите мерки за стареене. Изследователите потвърждават това чрез статистически метод - известен като Менделова рандомизация. Желязото в кръвта се влияе от диетата и необичайно високите или ниските нива са свързани със състояния като болестта на Паркинсон, чернодробно заболяване и намаляване на способността на организма да се бори с инфекциите в по-напреднала възраст. Изследователите смятат, че проектирането на лекарство, което би могло да имитира влиянието на генетичните изменения върху метаболизма на желязото, би могло да бъде бъдеща стъпка за преодоляване на някои от ефектите на стареенето, но са нужни още проучвания. „Ние сме много развълнувани от това, което открихме. То доказва, че високото ниво на желязо в кръвта намалява продължителността на здравословния живот и съответно поддържането на това ниво в нормата може да предотврати заболявания, свързани с възрастта. Предполагаме, че нашето откритие за метаболизма на желязото може да обясни защо консумацията на големи количества червено месо, богато на желязо, с възрастта води до сърдечно-съдови заболявания“, коментира д-р Пол Тимърс (Paul Timmers) от Университета в Единбург.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Очевидци на катастрофата с Милен Цветков: Кристиан Николов не е помагал на журналиста

  • 26 Фев 2021
  • 67
Подсъдимият за катастрофата, при която загина Милен Цветков, не е помагал на пострадалия журналист.

Родители, запознайте се с платформата за електронно записване в ясла и детска градина преди реалния й старт

  • 26 Фев 2021
  • 60
От 1 март всички родители на деца във възраст за записване в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училищата

Безплатни прегледи за пост-КОВИД синдром ще се провеждат в Белодробната болница и в Комплексния онкологичен център

  • 26 Фев 2021
  • 60
Безплатни прегледи за наличие на пост-Ковид синдром ще се провеждат от 1-ви март в Белодробната болница /СБАЛПФЗ Бургас/ и Комплексния онкологичен център в Бургас.

Над 700 ръчно изработени мартенички ще бъдат раздавани на бургаски медици на 1 март

  • 26 Фев 2021
  • 66
Над 700 ръчно изработени мартенички ще бъдат раздадени на 1-ви март на бургаските медици.

С прожекция на „Петя на моята Петя“ закриват „СФФ на брега“ на 26 март в Бургас

  • 26 Фев 2021
  • 62
С прожекция на „Петя на моята Петя“ закриват „София филм фест на брега“ на 26 март в Бургас.