« юни 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Стареенето е свързано с нивата на желязо в кръвта

Високите нива на желязо в кръвта имат отрицателно въздействие върху стареенето.Поддържането на нивата може да предотврати здравословни и невродегенеративни проблеми, свързани с възрастта. Резултатите биха могли да ускорят разработването на лекарства за намаляване на свързаните с възрастта заболявания, увеличаване на броя на годините, прекарани в добро здраве и по-голям шанс за живот до старост без болести, казват изследователите. Учените от Университета на Единбург и Института за биология на стареенето в Германия Макс Планк се фокусират върху три мерки, свързани с биологичното стареене - продължителност на живота, години на живот, прекарани без болести, и изключително дълъг живот (дълголетие). Биологичното стареене е процесът на постепенна деградация на организма, водещ до фатални заболявания - сърдечно-съдови заболявания, деменция и ракови заболявания - при всички хора протича по различен начин и с различна скорост. Британските и германските изследователи изглежда са успели да открият генетичните причини, които могат да обяснят тези различия. Изследователите събират информация от три публични набора от данни, за да направят анализ с безпрецедентни подробности. Комбинираният набор от данни е еквивалентен на изучаването на 1,75 милиона с добра продължителност на живота и над 60 000 дълголетници. Екипът идентифицира десет участъка от генома, свързани с продължителността на живота, годините в добро здраве и дълголетие. Те откриват също, че сред тези гени твърде много са свързани с метаболизма на желязото в кръвта и за трите мерки за стареене. Изследователите потвърждават това чрез статистически метод - известен като Менделова рандомизация. Желязото в кръвта се влияе от диетата и необичайно високите или ниските нива са свързани със състояния като болестта на Паркинсон, чернодробно заболяване и намаляване на способността на организма да се бори с инфекциите в по-напреднала възраст. Изследователите смятат, че проектирането на лекарство, което би могло да имитира влиянието на генетичните изменения върху метаболизма на желязото, би могло да бъде бъдеща стъпка за преодоляване на някои от ефектите на стареенето, но са нужни още проучвания. „Ние сме много развълнувани от това, което открихме. То доказва, че високото ниво на желязо в кръвта намалява продължителността на здравословния живот и съответно поддържането на това ниво в нормата може да предотврати заболявания, свързани с възрастта. Предполагаме, че нашето откритие за метаболизма на желязото може да обясни защо консумацията на големи количества червено месо, богато на желязо, с възрастта води до сърдечно-съдови заболявания“, коментира д-р Пол Тимърс (Paul Timmers) от Университета в Единбург.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Детски фолклорен събор оглася за трети път Бургас

  • 02 Юни 2023
  • 602
Детски фолклорен събор ще се проведе за трети път в Бургас в дните от 02 до 04 юни. Настоящото издание на проявата идва след големия успех на първите две прояви през 2021 и 2022 година.

Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България

  • 02 Юни 2023
  • 529
Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България. През 1876 г. България губи един от най-героичните образи в нейната история - Христо Ботев.

Община Бургас и Бургаската педиатрична асоциация подписаха споразумение за партньорство в областта на детското здраве

  • 02 Юни 2023
  • 532
В Културен център „Морско казино“ кметът Димитър Николов и председателят на Сдружение „Бургаска педиатрична асоциация“, педиатър и пулмолог д-р Жени Стоичкова подписаха споразумение за партньорство между Община Бургас и Асоциацията за съвместни бъдещи дейности и реализиране на събития в посока профилактика и промоция на детското здраве.

Честит първи юни на всички деца!

  • 01 Юни 2023
  • 734
Честит първи юни от кмета Димитър Николов. "Скъпи деца, Днес е най-веселият и безгрижен празник – 1 юни, Международният ден на детето!"

На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

  • 01 Юни 2023
  • 713
Фотоизложбата „Далеч от Африка“ ще се представи в периода 2 -20 юни в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Експозицията включва фотографиите на двама известни артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.