На 9 август 1776 е роден химикът Амадео Авогадро

Лоренцо Романо Амадео Карло Авогадро граф Куареня-и-Черето е роден в семейство на юристи. Той не продължил традицията, но все пак е станал автор на закон. И за разлика от юридическите закони, законът на Авогадро се знае от всеки, който е учил химия в училище: в равни обеми газове, с една и съща температура и налягане, се съдържат един и същи брой молекули. „Един мол какъвто и да е газ при еднаква температура и налягане заема един и същ обем“. При стандартна температура и налягане (t=0oC , P=1,01.105 Pa) този обем е равен на 22,41383 литра. Тази величина е известна като моларен обем на газа. Самият Авогадро не е могъл да изчисли точната стойност, направили да са го по-късно, но са дали името му на тази физическа константа. Числото на Авогадро се нарича броят на молекулите в един мол от някакво вещество. С развитието на научните методи тази константа постоянно се коригира. През 2010 г. комисията по данни за науката и технологииите (Committee on Data for Science and Technology - CODATA) на Международния съвет за наука препоръчва да се приеме за стойност на числото на Авогадро: NA = 6,02214129 (27) · 1023 мол-1. Американските химици празнуват 23 октомври като ден на Амадео Авогадро. 23-ти от 10-ия месец, т.е. 10 на 23-та степен. Но 6.022 и минус първа степен на мола все пак трябва да се запомни. Източник: Наука OFFNews

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Срокът на всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължава до края на м. февруари

  • 30 Сеп 2020
  • 24
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане.

Болницата в Айтос ще приема само пациенти с COVID-19

  • 30 Сеп 2020
  • 87
Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести. Причината - увеличения брой болни с коронавирус, след като беше установено ново огнище в шивашки цех.

Ахладова: "Докладът на ЕК за България е положителен и обективен"

  • 30 Сеп 2020
  • 78
Докладът за върховенството на закона за България е положителен и обективен, той очертава постигнатите резултати, каза в коментар правосъдният министър Десислава Ахладова.

Министър Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

  • 30 Сеп 2020
  • 77
Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша.

Докладът на ЕК: "Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията"

  • 30 Сеп 2020
  • 75
Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.