Учени прoменят имената на гени, защото объркват Microsoft Excel

Оказва се, че програмата създава големи проблеми на генетиците, тъй като някои имат имена, подобни на дати, което кара програмата автоматично да ги преформатира и така обърква напълно въведените данни. Този проблем се оказва изненадващо често срещан и влияе сериозно върху публикуваните изследвания, се разказва в публикация в The Verge. Тъй като Microsoft няма специален ъпдейт, който да помогне на генетиците, учените решават да променят имената на 27 човешки гена - подобно на MARCH1 - в рамките на около година и наскоро публикуват в списание Nature нови указания за имената. Excel може да бъде особено агресивна програма що се отнася до автоматичното преформатиране на данните. Тези грешки трябва да бъдат коригирани двукратно - от учените, провеждащи изследването и още веднъж от всеки, който използва същите данни и пропусне да премахне автоматичното форматиране на програмата - затова доста от грешките остават. Според изследване от 2016 г. в списание Genome Biology около 20% от 3 597 генетични публикации съдържат грешки в Excel. "Това е наистина много досадно", обяснява биологът Дежо Модош пред The Verge. "Това е много широко използвана програма и ако сте малко компютърно грамотни ще я използвате. И аз съм я използвал за докторската си дисертация." С новите правила учените се надяват да избегнат кръщаването на гени с нещо, което може да подведе програмата. Например MARCH1 вече се изписва MARCHF1, а SEPT1 става SEPTIN1. За щастие промените са приети добре от обществото на генетиците, така че надеждите са, че подобни случайни грешки вече няма да създават проблеми на учените. Източник: Futurism - SCIENTISTS HAD TO RENAME GENES BECAUSE THEY CONFUSED MICROSOFT EXCEL

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Срокът на всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължава до края на м. февруари

  • 30 Сеп 2020
  • 24
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане.

Болницата в Айтос ще приема само пациенти с COVID-19

  • 30 Сеп 2020
  • 86
Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести. Причината - увеличения брой болни с коронавирус, след като беше установено ново огнище в шивашки цех.

Ахладова: "Докладът на ЕК за България е положителен и обективен"

  • 30 Сеп 2020
  • 78
Докладът за върховенството на закона за България е положителен и обективен, той очертава постигнатите резултати, каза в коментар правосъдният министър Десислава Ахладова.

Министър Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

  • 30 Сеп 2020
  • 77
Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша.

Докладът на ЕК: "Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията"

  • 30 Сеп 2020
  • 75
Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.