« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Отварят гробницата на Христос за пръв път от векове

Отварят гробницата на Христос за пръв път от векове Любопитни Специалистите ще могат да изследват оригиналната скална ниша, в която се смята, че е било положено тялото на Христос. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гробницата, в която се предполага, че е положено тялото на Исус Христос сред разпъването му на кръст, е достъпна за първи път от векове. Мраморната плоча, покриваща издълбаната в скалата ниша в църквата „Възкресение Христово“ в Стария град на Йерусалим, е повдигната като част от мащабна реставрация на стойност 4 милиона долара на най-сакралния монумент в християнската религия, се посочва в доклад на „Нешънъл джиографик“. Специалистите сега ще могат да изследват оригиналната скална ниша, в която се смята, че е било положено тялото на Христос. „Мраморната плоча бе изтеглена и бяхме изненадани от количеството материал под нея – казва археологът Фредрик Хибърт пред изданието. – Ще бъде дълъг научен анализ, но накрая ще можем да видим оригиналната каменна настилка, върху която, според преданието, е било поставено тялото на Исус.“ Гробницата е във вътрешността на структура, известна като Едикула, реставрирана в момента от екип гръцки консерватори от Националния технически университет в Атина. Специалистите преди това са работили върху Акропола и храма „Света София“ в Истанбул. По думите на проф. Антония Моропулу, ръководител на екипа, преместването на мраморната плоча с размери 90 сантиметра на 1,5 метра е било „критичен момент“ при възстановяването на Едикула. Разкриването на погребалното ложе ще позволи на археолозите да изследват оригиналната му повърхност, посочва „Нешънъл Джиографик България“. Анализът на скалата ще даде повече информация за оригиналната форма на погребалната камера. Освен това ще стане ясно как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин, през 326 г. Работата по реставрацията се очаква да приключи през 2017 г. Проектът струва 4 милиона долара, като част от парите са осигурени чрез дарение от краля на Йордания Абдула II. http://www.ploshtadslaveikov.com/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 329
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 416
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 304
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 393
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 340
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.