« август 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Отварят гробницата на Христос за пръв път от векове

Отварят гробницата на Христос за пръв път от векове Любопитни Специалистите ще могат да изследват оригиналната скална ниша, в която се смята, че е било положено тялото на Христос. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гробницата, в която се предполага, че е положено тялото на Исус Христос сред разпъването му на кръст, е достъпна за първи път от векове. Мраморната плоча, покриваща издълбаната в скалата ниша в църквата „Възкресение Христово“ в Стария град на Йерусалим, е повдигната като част от мащабна реставрация на стойност 4 милиона долара на най-сакралния монумент в християнската религия, се посочва в доклад на „Нешънъл джиографик“. Специалистите сега ще могат да изследват оригиналната скална ниша, в която се смята, че е било положено тялото на Христос. „Мраморната плоча бе изтеглена и бяхме изненадани от количеството материал под нея – казва археологът Фредрик Хибърт пред изданието. – Ще бъде дълъг научен анализ, но накрая ще можем да видим оригиналната каменна настилка, върху която, според преданието, е било поставено тялото на Исус.“ Гробницата е във вътрешността на структура, известна като Едикула, реставрирана в момента от екип гръцки консерватори от Националния технически университет в Атина. Специалистите преди това са работили върху Акропола и храма „Света София“ в Истанбул. По думите на проф. Антония Моропулу, ръководител на екипа, преместването на мраморната плоча с размери 90 сантиметра на 1,5 метра е било „критичен момент“ при възстановяването на Едикула. Разкриването на погребалното ложе ще позволи на археолозите да изследват оригиналната му повърхност, посочва „Нешънъл Джиографик България“. Анализът на скалата ще даде повече информация за оригиналната форма на погребалната камера. Освен това ще стане ясно как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин, през 326 г. Работата по реставрацията се очаква да приключи през 2017 г. Проектът струва 4 милиона долара, като част от парите са осигурени чрез дарение от краля на Йордания Абдула II. http://www.ploshtadslaveikov.com/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Изплащането на помощите за умъртвени прасета започва след 1 септември

  • 21 Авг 2019
  • 47
След 1 септември т.г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лева на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства.

Бързото топене на ледниците в Гренландия чертае бъдещето на нашата планета

  • 21 Авг 2019
  • 62
Гренландия е мястото на Земята, за което може да се каже, че е като хладилник с отворена врата, съобщи Асошийетед прес. Там ледниците се топят и морското ниво се покачва.

Комисията за личните данни наложи милионна глоба на НАП

  • 21 Авг 2019
  • 64
Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде глобена милиони заради теча на лични данни на над 5 млн. българи. Проверката на Комисията за защита на личните данни вече е приключила и в петък на НАП ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение, заяви пред "Сега" председателят ѝ Венцислав Караджов.

Бургас се готви да повиши туристическия си рейтинг с оригиналния проект „Силата на водата“

  • 21 Авг 2019
  • 66
"Силата на водата" е нов проект на Община Бургас по ОП "Региони в растеж 2014-2020". Има сериозен шанс неговото изпълнение да започне през следваща 2020 г.

България е първа в ЕС по жертви на катастрофи

  • 21 Авг 2019
  • 69
България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители. Това сочат данни от анализ на Евростат за 2017 г., съобщава БНТ.