На тази дата е проведен първият тест на Големия адронен колайдер

На 10 септември 2008 г. учените успешно включват за пръв път Големия адронен колайдер в Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева. Големият адронен колайдер (ГАК) е най-големият ускорител на частици в света, направен от свръхпроводими магнити, които позволяват на инженери и физици да проверят теориите за физиката на частиците, изучавайки частици на субатомно ниво, включително протони, електрони, кварки и фотони. ГАК може да създаде 600 милиона сблъсъка в секунда. Огромният подземен пръстен с обиколка над 27 километра е разположен под френско-швейцарската граница и изпраща потоци от частици със скорост близка до тази на светлината, при което те се сблъскват и създават условия, наподобяващи Големия взрив. Преди откриването на центъра някои учени и еколози спекулират, че колайдера ще създаде мини черна дупка, която ще сложи край на Земята. Тези твърдения са опровергани от учените в ЦЕРН и световноизвестният физик Стивън Хокинг, който обяснява, че мини черна дупка би се изпарила мигновено. Целта на ГАК, най-голямото научно устройство на планетата, е да създаде и открие Хигс бозона, познат и като "Божията частица". През 1964 г. Питър Хигс и независимо от него Франсоа Англер създават теория, според която частиците (без фотони и глуони), си взаимодействат с енергийно поле, в което в резултат от механизма на Хигс получават маса. На 4 юли 2012 г. ЦЕРН обявяват, че с експеримент в колайдера учените регистрират частица, отговаряща на Хигс бозона. На 8 октомври 2013 г. двамата учени получават Нобелова награда за Физика "за теоретичното откриване на механизъм, който допринася за нашето разбиране за произхода на масата на субатомните частици и който наскоро е потвърден чрез откритието на предвидената фундаментална частица от експериментите ATLAS и CMS на Големият адронен колайдер на ЦЕРН".

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Учениците от ОУ "Найден Геров" се включиха в инициативата "Дари капачка-спаси живот"

  • 28 Сеп 2020
  • 85
Учениците от ОУ "Найден Геров" в Бургас се включиха в инициативата "Дари капачка-спаси живот". Всички деца от 1 до 7 клас активно събираха капачки за добрата кауза през цялата минала учебна година.

Куп медали за младите състезатели по борба на Бургас

  • 28 Сеп 2020
  • 73
Много медали, сред които 5 златни, спечелиха младите състезатели по борба от двата бургаски клуба - "Черноморец" и "Бургас", ръководени съответно от Стефан Георгиев и Николай Дачев.

"София филм фест" акостира на брега от 1 октомври в Бургас

  • 28 Сеп 2020
  • 73
Прожекциите ще са в салона на ДТ “Адриана Будевска”. Началото дава нашумелият “Бащата” на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Инициативата "Бяла лястовица" в помощ на жени с рак на гърдата

  • 28 Сеп 2020
  • 74
Комплексният онкологичен център - Бургас ще проведе за втора година инициативата "Бяла лястовица" на 1 октомври /четвъртък/ от 18.00 часа в Културен център "Морско казино".

След 3 дни започва месецът на литературата в Бургас

  • 28 Сеп 2020
  • 72
Многообразието от жанрове в Есенните литературни празници ще се разгърне в поетични и белетристични вечери и премиери.