На тази дата е проведен първият тест на Големия адронен колайдер

  • 10 Сеп 2020
На 10 септември 2008 г. учените успешно включват за пръв път Големия адронен колайдер в Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева. Големият адронен колайдер (ГАК) е най-големият ускорител на частици в света, направен от свръхпроводими магнити, които позволяват на инженери и физици да проверят теориите за физиката на частиците, изучавайки частици на субатомно ниво, включително протони, електрони, кварки и фотони. ГАК може да създаде 600 милиона сблъсъка в секунда. Огромният подземен пръстен с обиколка над 27 километра е разположен под френско-швейцарската граница и изпраща потоци от частици със скорост близка до тази на светлината, при което те се сблъскват и създават условия, наподобяващи Големия взрив. Преди откриването на центъра някои учени и еколози спекулират, че колайдера ще създаде мини черна дупка, която ще сложи край на Земята. Тези твърдения са опровергани от учените в ЦЕРН и световноизвестният физик Стивън Хокинг, който обяснява, че мини черна дупка би се изпарила мигновено. Целта на ГАК, най-голямото научно устройство на планетата, е да създаде и открие Хигс бозона, познат и като "Божията частица". През 1964 г. Питър Хигс и независимо от него Франсоа Англер създават теория, според която частиците (без фотони и глуони), си взаимодействат с енергийно поле, в което в резултат от механизма на Хигс получават маса. На 4 юли 2012 г. ЦЕРН обявяват, че с експеримент в колайдера учените регистрират частица, отговаряща на Хигс бозона. На 8 октомври 2013 г. двамата учени получават Нобелова награда за Физика "за теоретичното откриване на механизъм, който допринася за нашето разбиране за произхода на масата на субатомните частици и който наскоро е потвърден чрез откритието на предвидената фундаментална частица от експериментите ATLAS и CMS на Големият адронен колайдер на ЦЕРН".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 251
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 228
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 242
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 441
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 396
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас