« октомври 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени са на път да разгадаят мистерията на тъмната материя

Учени може би са направили едно от най-важните открития в астрономията – какво представлява тъмната материя, която съставлява 85% от нашата Вселена. Смята се, че съществуването на мистериозната материя би дало отговор на въпроса защо галактиките се въртят. Ако те бяха съставени единствено от звездите, които виждаме, щяхме да наблюдаваме как те летят във всички посоки. Допълнителната маса, и следователно допълнителната гравитация, биха могли да ни дадат обяснение защо това не се случва. През 1977 г., докато изучават квантовата хромодинамика на черната материя, учените Роберто Печеи и Алън Куин разкриват съществуването на аксионите - леки стабилни частици, които не носят електричен заряд, но в силни магнитни полета индуцират възникването на фотони. По-късно космолозите установяват, че аксионите трябва да са много по-леки от неутриното – според теоретични оценки техните маси се измерват с милионни части от електронволта и са основна съставна частица на тъмната материя. Но колко точно се съдържат в нея никой не е открил. Сега обаче, благодарение на супер компютър, учените са успели да калкулират колко трябва да бъде масата на един аксион, ако той наистина е основна частица на тъмната материя. Те са разкрили, че тя би трябвало да възлиза на 50 -1 500 микроелектронволта – или казано по друг начин – те трябва да са 10 милиарда пъти по-леки от един електрон. Изследователският екип е стигнал и до заключението, че на всеки кубичен сантиметър от Вселената се намират приблизително 10 милиона аксиони. И тъй като черната материя има тенденцията да се "скупчва", това означава, че в Млечния път аксионите са по цял трилион на кубичен сантиментър! Това решаващо доказателство ще позволи на физиците да търсят тази невероятно малка частица в нашия свят. Разкриването на същността на тъмната материя би било откритие със стойността на „Хигс Бозона” (смятано от някои за най-голямото научно откритие в областта на физиката от началото на XXI век). И дори би спомогнало да открием истинските причини за Големия взрив. Според изследователя д-р Андреас Рингвалд от изследователския център ДЕСУ в Германия, без това доказателство търсенето на истината за тъмната материя би отнело десетилетия. За професор Золтан Фодор от Университета „Вупертал” в Германия екип от Университета „Йотвос” в Унгария, чието дело е революционното откритие, настоящите данни биха съкратили значително този времеви период. /БГНЕС http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Apple забрани да се говори лошо за Китай, Русия, Турция и Саудитска Арабия

  • 14 Окт 2019
  • 127
Новата услуга за филми и сериали на Apple TV+ става все по-популярна и набира нови абонати. Днес стана ясно, че компанията от Купертино е предупредила всички създатели на съдържание за нейната услуга да не включват сцени, които по някакъв начин могат да "засегнат китайските власти".

Златната есен продължава с почти летни температури

  • 14 Окт 2019
  • 121
През първата половина на седмицата температурите ще бъдат с присъщи за началото на септември и дори края на август дневни стойности. Високи ще бъдат и минималните температури. Постепенно понижение ще настъпи през втората и половина.

Десетки страни прекратиха износа на оръжие към Турция

  • 14 Окт 2019
  • 118
Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви в понеделник изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел.

Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

  • 11 Окт 2019
  • 355
Петима души бяха намушкани днес с нож в търговски център в северния английски град Манчестър, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Нападението е извършено в мола "Арндейл" в центъра на града. Той бе евакуиран и полицията го претърсва.

Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

  • 11 Окт 2019
  • 39
Петима души бяха намушкани днес с нож в търговски център в северния английски град Манчестър, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Нападението е извършено в мола "Арндейл" в центъра на града. Той бе евакуиран и полицията го претърсва.