« февруари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени са на път да разгадаят мистерията на тъмната материя

Учени може би са направили едно от най-важните открития в астрономията – какво представлява тъмната материя, която съставлява 85% от нашата Вселена. Смята се, че съществуването на мистериозната материя би дало отговор на въпроса защо галактиките се въртят. Ако те бяха съставени единствено от звездите, които виждаме, щяхме да наблюдаваме как те летят във всички посоки. Допълнителната маса, и следователно допълнителната гравитация, биха могли да ни дадат обяснение защо това не се случва. През 1977 г., докато изучават квантовата хромодинамика на черната материя, учените Роберто Печеи и Алън Куин разкриват съществуването на аксионите - леки стабилни частици, които не носят електричен заряд, но в силни магнитни полета индуцират възникването на фотони. По-късно космолозите установяват, че аксионите трябва да са много по-леки от неутриното – според теоретични оценки техните маси се измерват с милионни части от електронволта и са основна съставна частица на тъмната материя. Но колко точно се съдържат в нея никой не е открил. Сега обаче, благодарение на супер компютър, учените са успели да калкулират колко трябва да бъде масата на един аксион, ако той наистина е основна частица на тъмната материя. Те са разкрили, че тя би трябвало да възлиза на 50 -1 500 микроелектронволта – или казано по друг начин – те трябва да са 10 милиарда пъти по-леки от един електрон. Изследователският екип е стигнал и до заключението, че на всеки кубичен сантиметър от Вселената се намират приблизително 10 милиона аксиони. И тъй като черната материя има тенденцията да се "скупчва", това означава, че в Млечния път аксионите са по цял трилион на кубичен сантиментър! Това решаващо доказателство ще позволи на физиците да търсят тази невероятно малка частица в нашия свят. Разкриването на същността на тъмната материя би било откритие със стойността на „Хигс Бозона” (смятано от някои за най-голямото научно откритие в областта на физиката от началото на XXI век). И дори би спомогнало да открием истинските причини за Големия взрив. Според изследователя д-р Андреас Рингвалд от изследователския център ДЕСУ в Германия, без това доказателство търсенето на истината за тъмната материя би отнело десетилетия. За професор Золтан Фодор от Университета „Вупертал” в Германия екип от Университета „Йотвос” в Унгария, чието дело е революционното откритие, настоящите данни биха съкратили значително този времеви период. /БГНЕС http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Задържаха под стража хванатият с два килограма кокаин

  • 19 Фев 2020
  • 161
По искане на Окръжна прокуратура – Бургас бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ахмед А., обвинен в държане с цел разпространение на над 2 кг. кокаин.

Сорос обяви война на Фейсбук

  • 19 Фев 2020
  • 141
Милиардерът Джордж Сорос поиска от Марк Зукърбърг и Шерил Санберг да се оттеглят от постовете си. Според него отказът на Фейсбук да премахне политическите реклами помага на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент на САЩ.

Обложиха жилищата в Airbnb и с туристически данък

  • 19 Фев 2020
  • 148
Собствениците на жилища, които ги отдават временно под наем в платформи като Airbnb и Booking вече ще плащат и туристически данък.

Раздаването на храни от БЧК продължава до края на февруари

  • 18 Фев 2020
  • 275
Български Червен кръст-Бургас продължава раздаването на хранителни продукти на бенефициенти по програма „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти –план 2018” с краен срок до 28 февруари.

НАП разясниха пред бизнеса промените в данъчните и осигурителни закони

  • 18 Фев 2020
  • 243
Измененията и допълненията в данъчно-осигурителното законодателство в сила от първи януари 2020 г. бяха разяснени на семинар в Бургас от методолози на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ в Националната агенция за приходите.