Децата стават по-умни, ако пишат ръкописно

В същото време училищата се дигитализирит все повече и европейско проучване показа, че норвежките деца прекарват най-дълго време онлайн в сравнение с деца от 19 страни от ЕС. Според проф. Одри ван дер Меер от Норвежкия университет за наука и технологии са необходими национални стандарти, които да гарантират, че децата получават поне минимално обучение по ръкопис. "Когато си правите списък за пазаруване и го напишете на ръка, запомняте съдържанието по-добре", казва проф. Ван дер Меер. Тя и колегите й са проучвали темата два пъти - през 2017 г. и през 2020 г. През 2017 г. тя е изследвала мозъчната активност на 20 студенти. През тази година са изследвани дванадесет младежи и дванадесет деца. За пръв път в подобно изследване участват деца. И при двете изследвания е приложена електроенцефалография с над 250 електрода. Всеки от участниците е изследван в продължение на 45 минути. Резултатите, публикувани в изданието "Фронтиърс ъв Сайколъджи", показват, че мозъците и на младежите, и на децата, са много по-активни, когато пишат на ръка, отколкото ако използват клавиатура. "Използването на лист и химикал дава на мозъка повече "инструменти" за закрепване на спомените. Писането на ръка създава много повече активност в сензомоторните части на мозъка. Много чувства се задействат при притискането на химикала към листа - да виждаш буквите, които изписваш и да чуваш звука от движението на химикала върху хартията. Тези възприятия създават контакт между различните части на мозъка и го предразполагат към учене. Едновременно учим и помним по-добре", казва Ван дер Меер. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 34
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 92
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 82
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 125
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 112
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.