Морското дъно на планетата е осеяно с 14 милиона тона микропластмаса

Количеството на миниатюрните замърсители е 25 пъти по-голямо в сравнение с отчетеното в предишни изследвания. За целите на проучването специалистите от CSIRO са използвали подводен робот, който е взел проби от места, разположени край южното крайбрежие на Австралия на дълбочина до 3000 метра. "Проучването ни показва, че океанските дълбини са отходна яма за микропластмаса. Бяхме изумени да открием големи количества пластмасови микрочастици на толкова отдалечено място", казва Дениз Хардести от изследователския екип. Според учените, публикували резултатите от изследването си в сп. "Frontiers in Marine Science", в районите, където има повече плаващи отпадъци, обикновено и фрагментите от микропластмаса на морското дъно са повече. "Резултатите от проучването показват, че микропластмасата наистина потъва на дъното на океана", отбелязва ръководителката му Джъстин Барет. Изследователите отправят призив за спешни действия с цел да се намери решение на проблема със замърсяването на океаните с пластмаса, който засяга екосистемите, дивата природа и човешкото здраве. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 49
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 48
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 111
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 104
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 83
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.