« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Специални рецепти, част от световното културно наследство

Специалните рецепти се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място. Когато пътувате, не пропускайте възможността да се запознаете с тези традиции или да проверите докъде те са навлезли в кухнята на вашата страна. Евронюз ни запознава с тях: Пица по неаполитански „Pizzaiuolo“ Ако смятате, че пицата е скучно ястие, не сте се запознали с „Pizzaiulo“ или оригинална пица от Неапол. Местната традиция за приготвяне на пица включва няколко етапа, например въртене на тестото и приготвяне на пещ. ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство. Тези традиции се предават в семействата и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пица-производители. Турско кафе Културата на пиене на турско кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменим при приемане на гости или по време на важни празнични поводи. Печените зърна се смилат на прах. След това те се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специален меден съд за кафе, наречен джезве. Кафето се приготвя на печка (или понякога горещ пясък), докато не некипне - това създава гъста пяна, с която турското кафе е толкова известно. Лаваш Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда подготовката, значението и външния вид на този традиционен хляб като културен израз на Армения. Вино в грузински квеври Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия в продължение на много векове. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции. Корейско кимчи Кимчи, пикантна корейска туршия, приготвена чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е едно от основните ястия в корейската кухня. То е официално призната част от културното наследство на Южна Корея. В домовете тази гарнитура традиционно се приготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в семейството, а уменията и тайните на приготвянето му са начин за приобщаване. Френска гастрономия Френското изкуство на сериозно приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната. Обикновено запазено за специален повод или празник, гурме ястието има строго определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню. ИЗТОЧНИК ДАРИК

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 286
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 352
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 261
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 338
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 294
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.