Спорт и 11 часа сън осигуряват на децата здрави кости

Експерти от Университета в Южна Австралия изследвали 804 деца на възраст между 11 и 13 години, за да намерят перфектното решение за здравето на костите, съобщава ДЕ24. Физическата активност е от решаващо значение за здравето на костите, каза екипът от учени. Децата трябва да спортуват или да тичат до 90 минути на ден и да извършват леки дейности като ходене или домакинска работа по 3,4 часа на ден. Остатъкът от „идеалния ден“ се състои от 8 часа седене с активности като четене, учене и посещение на училище, и 11 часа сън през нощта. Водещият изследовател д-р Дот Дюмуид казва, че резултатите предоставят на родителите, болногледачите и клиницистите ценна информация в планирането на дейностите за осигуряване на здрави кости. „Дейностите на децата през 24-часовия ден са важни за здравето на костите им, но досега не сме срещали перфектната комбинация“, каза той. „В това проучване изследвахме взаимосвързаните фактори за физическа активност, време за седене и сън и открихме та комбинация, която осигурява най-добрия дневен баланс“. Установяването на най-добрата комбинация от дейности за растеж на костите при по-малки деца е важно, тъй като максималната костна маса се оформя между 18 и 20 години. „Оптимизирането на здравето на костите при децата е важна защита срещу остеопорозата, водещата причина за предотвратяване на фрактури при възрастни и основен обществен здравен проблем със значителни икономически и обществени разходи“, каза Дюмид. Остеопорозата е основен проблем в световен мащаб, засягащ до 200 милиона души - с 500 000 фрактури годишно в резултат на заболяването. Енергичната физическа активност трябва да бъде 1,5 часа активни упражнения, включително разходки. Леката физическа активност: 3,4 часа общи активности като ходене, домакински задължения или ежедневни дейности. Време за седене: 8,2 часа време, прекарано относително тихо, включително учене, училище или четене. Време за сън: 10,9 часа в леглото през нощта за възстановяване от деня. Д-р Дюмуид казва, че изследването също така подчертава значението на съня, особено за момчетата. „Колкото и да е странно, проучването установи, че сънят е по-важен за здравето на костите при момчетата, отколкото при момичетата, като момчетата се нуждаят от допълнителни 2,4 часа сън на ден. Момчетата обикновено влизат в по-ранен стадий на пубертета от момичетата, което ни кара да предполагаме, че нуждата от по-дълъг сън е по-скоро свързана с бързо променящите се хормонални процеси, отколкото с пола“, каза той. Източник: Дарик

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 1
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 35
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 118
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 100
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.