Защо птиците и рибите ядат пластмасата в океана

Защо птиците и рибите ядат пластмасата в океана Любопитни Албатрос от застрашения вид Phoebastria nigripes се храни с пластмасови боклуци край Хавайските осторви. Снимка: Франс Лантинг, National Geographic
Океаните са пълни с пластмасови отпадъци и стотици морски видове ги ядат във внушителни количества. Досега въпросът защо толкова много животни – от най-малките зоопланктони до китове - ги бъркат с храна, оставаше загадка. Ново проучване изглежда е намерило обяснението: пластмасата мирише на храна. Крилът – малките ракообразни, които служат за основна храна на много морски птици, се храни с водорасли. При естественото си разграждане в океана водораслите излъчват миризма на сяра, известна като диметилсулфид (DMS). Морските птици, търсещи крил, знаят, че миризмата на сяра ще ги отведе до вечерята им. Но така те попадат в капана на обонянието, защото плаващите полета с пластмасови отпадъци са идеална платформа за струпване на водорасли, които излъчват миризма на DMS и подвеждат птиците, че това са пасажи от крил. Пластмасовите отпадъци се трупат бързо в световния океан и всяко десетилетие количеството им се удвоява. През 2014 г. световен анализ сочи, че пластмасата в океана възлиза на четвърт милиард метрични тона, като голяма част е под формата на частици с размера на оризово зърно. Установено е, че над 200 животински вида консумират пластмаса: костенурки, китове, тюлени, птици и риба. Особено застрашени са морските птици – според проучване от миналата година буквално всички морски птици ядат вредния отпадък. Учените дълго смятаха, че животните обичат пластмасата в океана, защото прилича на храна. Морските костенурки например често вземат прозрачните найлонови торбички за медузи, а други морски животни, в това число и рибите, поглъщат микро частиците защото наподобяват обичайната им храна. Но проучването за ролята на миризмата при консумирането на пластмаса е първо по рода си и ще се окаже изключително важно. http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Мандатите на шефовете на БНР и БНТ се удължават от три на пет години

  • 24 Фев 2021
  • 132
Според сегашното заварено положение директорът на БНР Андон Балтаков ще остане на поста до 2023 година, а на БНТ Емил Кошлуков до 2022 година. След това ще се проведат нови конкурси за 5-годишни мандати.

Силно земетресение разтърси централна Хърватия

  • 24 Фев 2021
  • 104
Трус с магнитуд 4,1 по Рихтер разтърси днес района на хърватския град Сисак, съобщиха хърватските медии.

ЮНЕСКО организира онлайн конференция, посветена на сигурността на журналистите

  • 24 Фев 2021
  • 99
Групата на приятели за сигурността на журналистите при ЮНЕСКО, председателствана от Австрия, заедно с ЮНЕСКО и други партньори, сред които Нидерландия, Люксембург и Канада, ще бъде домакин на онлайн конференция, посветена на темата за безнаказаността на престъпленията срещу журналисти.

Премиерът обяви кога ще отворят ресторантите, игралните зали и нощните заведения

  • 24 Фев 2021
  • 100
Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19. „С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Оборудват лодкостоянката в „Крайморие“ със специални съоръжения за плавателните съдове

  • 24 Фев 2021
  • 98
Община Бургас продължава да работи за осигуряване на по-добри условия за развитието на рибарството в района.