« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Създателят на първата COVID ваксина: При 60% имунизирани ще овладеем пандемията

„Това е новата нормалност, но съм убеден, че ако сме успешни с ваксинацията, няма да се наложи следващ локдаун”, смяна проф. Шахин. Той обясни, че досега са имунизирани около 1 млн. души извън клиничните изследвания. „Обратната връзка, която имаме е, че страничните ефекти значително покриват резултатите от предварителното глобално изследване с 44 000 доброволни. Освен това, наблюдаваме доста рядко алергични или тежкоалергични реакции при определен брой ваксинирани, но общата практика показва, че ваксинирането може да доведе и до такива реакции”, разясни той. Затова и е важно всеки ваксиниран да бъде под наблюдение поне 30 минути след поставянето на дозата. Създателят на първата ваксина срещу коронавируса допълни, че страничните ефекти не се различават от тези, които по принцип се наблюдават при ваксините. По думите на проф. Шахин в повечето случаи те възникват като желан резултат от ваксината и означават, че се е активирала имунната система. Най-често след поставянето на дозите възниквали болки на мястото на инжектирането, температура, умора, изтощение или остро главоболие. „Всички тези симптоми са на лице в продължение на два до три дни и след това следва бързо подобряване. Освен това, досега не се установили съществени странични реакции. Една малка част от доброволците развиват алергични реакции. Това също е типично за всяка една ваксина”, каза проф. Шахин. При рисковите групи също нямало различие в страничните реакции. Той допълни, че тези данни са от наблюдения от няколко месеца и е важно да се наблюдават ваксинираните и следващите 2 години. От „Бионтех” вече работят по нова формула на ваксина, която да може да се транспортира и при минус 20 градуса. Работи се и по ваксина, която да издържа извън хладилника повече от 5 дни – две или четири седмици, а дори и три месеца. Източник: БТВ

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

  • 22 Ян 2021
  • 330
130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията.

От понеделник спират движението по ул. „Петко Задгорски“

  • 22 Ян 2021
  • 252
Улица "Петко Задгорски" е главна пътна артерия на бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Не е ремонтирана сериозно от много години. Община Бургас и ВиК съгласуваха графиците си и нейното обновяване вече започна.

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 321
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 308
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 304
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.