Създателят на първата COVID ваксина: При 60% имунизирани ще овладеем пандемията

„Това е новата нормалност, но съм убеден, че ако сме успешни с ваксинацията, няма да се наложи следващ локдаун”, смяна проф. Шахин. Той обясни, че досега са имунизирани около 1 млн. души извън клиничните изследвания. „Обратната връзка, която имаме е, че страничните ефекти значително покриват резултатите от предварителното глобално изследване с 44 000 доброволни. Освен това, наблюдаваме доста рядко алергични или тежкоалергични реакции при определен брой ваксинирани, но общата практика показва, че ваксинирането може да доведе и до такива реакции”, разясни той. Затова и е важно всеки ваксиниран да бъде под наблюдение поне 30 минути след поставянето на дозата. Създателят на първата ваксина срещу коронавируса допълни, че страничните ефекти не се различават от тези, които по принцип се наблюдават при ваксините. По думите на проф. Шахин в повечето случаи те възникват като желан резултат от ваксината и означават, че се е активирала имунната система. Най-често след поставянето на дозите възниквали болки на мястото на инжектирането, температура, умора, изтощение или остро главоболие. „Всички тези симптоми са на лице в продължение на два до три дни и след това следва бързо подобряване. Освен това, досега не се установили съществени странични реакции. Една малка част от доброволците развиват алергични реакции. Това също е типично за всяка една ваксина”, каза проф. Шахин. При рисковите групи също нямало различие в страничните реакции. Той допълни, че тези данни са от наблюдения от няколко месеца и е важно да се наблюдават ваксинираните и следващите 2 години. От „Бионтех” вече работят по нова формула на ваксина, която да може да се транспортира и при минус 20 градуса. Работи се и по ваксина, която да издържа извън хладилника повече от 5 дни – две или четири седмици, а дори и три месеца. Източник: БТВ

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Жребият за номерата в изборната бюлетина - на 2 март и в ограничен формат

  • 25 Фев 2021
  • 43
В залата ще се допуска по 1 представител на партия и до двама за коалиция.

КС образува дело по казуса за фигурата на прокурора, разследващ главния

  • 25 Фев 2021
  • 36
Конституционният съд образува дело по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни част от текстовете, с които беше създадена фигурата на прокурора, разследващ главния прокурор.

Поставят „легнал полицай“ в началото на велоалеята за „Сарафово“

  • 25 Фев 2021
  • 44
На 1 или 2 март, в зависимост от метеорологичната обстановка, ще бъде извършено полагане на изкуствени неравности "легнал полицай" в началото на велоалеята за „Сарафово“.

Започна изграждането на нов паркинг със 100 места в „Меден рудник“

  • 25 Фев 2021
  • 41
Поискаха го хората от три панелни блока – 23, 24 и 25. Проектът ще бъде изпълнен със средства от перото за поддръжка на инфраструктурата в общинския бюджет. Той предвижда още монтиране на осветление и тротоари.

Митрополит Йоаникий: Скулптурата на Боян Мага да се премахне. Антицърковна е, проповядва сатанизъм

  • 25 Фев 2021
  • 51
В писмо до Диян Димов, изпълнителен директор на пристанище Бургас, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, както и Вълчо Чолаков, областен управител, митрополит Йоаникий споделя, че поставената скулптура не е била предмет на синхронизиране с отговорните институции и без обсъждане с обществеността.