Бяло тигърче се роди в зоопарка в Хавана, кръстиха го Янек

Женското бяло тигърче е кръстено Янек. Бебетата са родени в средата на март, след като от зоопарка от 20 години правят опити за развъждането на застрашените животни. Техни родители са тигрицата Фиона и партньорът й Гарфийлд. Едва наскоро обаче малките котки са започнали да излизат във вътрешния двор и да се възползват от малък басейн, за да се освежат. За съжаление обществеността все още не може да им се порадва, тъй като зоологическата градина е затворена заради коронавирусната пандемия. "Много се радваме, че в Куба се роди бял тигър, това се случва за първи път", казва Анхел Кордеро, който отговаря за грижите за малките тигърчета. Изключително редките бели тигри дължат появата си на естествена генетична мутация на бенгалския тигър. Хиляди животни от този подвид някога са бродили из горите на Бангладеш, Индия и Непал. Днес броят им е намалял драстично до около 2500 екземпляра. Основна заплаха за оцеляването им са бракониерството, обезлесяването и прекомерният лов. "Всички раждания в зоологическата градина са важни, но все пак отдаваме по-голямо значение на появата на животни от застрашени видове, защото знаем, че помагаме те да не изчезнат от света", споделя Кордеро, и допълва: "Куба е малка страна с ограничени ресурси, така че сме щастливи да участваме във всичко, което е добро за планетата". Тигрите като цяло представляват вид, класифициран като "застрашен" от Световния съюз за опазване на природата. Според организацията броят им в наши дни е около 3 800 в сравнение със 100 000 преди век. Белите тигри в света са около 300. Редките животни обитават зоологически градини, основно в САЩ, Германия, Франция и Мексико. Три от деветте подвида тигри в света са изчезнали миналия век. Много учени смятат, че четвърти подвид - южнокитайският тигър, вече е "функционално изчезнал".

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Пригответе се за незабравимо парти на SPICE Music Festival в Бургас!

  • 24 Юни 2021
  • 37
Пригответе се за незабравимо парти на SPICE Music Festival в Бургас! Leeroy Thornhill е един от основателите на Prodigy, но след 10 години в групата, множество световни хитове и турнета, започва соловата си кариера като диджей и продуцент.

„Лято без наркотици, купон за всички ученици!“

  • 24 Юни 2021
  • 48
„Лято без наркотици, купон за всички ученици!“ е надсловът на няколко събития, с които в Бургас ще бъде отбелязан 26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици.

Нов паркинг в к-с Зорница

  • 24 Юни 2021
  • 50
Завършиха новия паркинг зад бл. 47 в к-с „Зорница“. Неговите жители се възползваха от програмата „Моят квартал, моят град, моята улица“, инициирана от кмета Димитър Николов, и бяха много настоятелни в искането край сградата да се реализира именно такъв проект.

"Триатлон Бургас" ще се проведе този уикенд

  • 24 Юни 2021
  • 41
Един от най-успешните ни олимпийци Евгения Раданова, която е и световна шампионка и седемкратна европейска шампионка по шортрек, световният рекордьор по 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн Цанко Цанков и ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще се включат в държавното първенство спринтова дистанция „Триатлон Бургас 2021“, което ще се проведе през уикенда.

Има свободни места в програмата "Асистентска подкрепа"

  • 24 Юни 2021
  • 50
Все още има свободни места за потребители и социални асистенти на най-новата общинска социална услуга „Асистентска подкрепа“ на Домашен социален патронаж Бургас. Това е специализирана социална услуга, която включва ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ.