Слънчево затъмнение - „огнен пръстен“ на 10 юни

Над нас няма да се види дори и частично. Едно от двете слънчеви затъмнения тази година съвпада с юнското новолуния на 10 юни и ще бъде пръстеновидно като Луната частично ще затъмни слънцето, очертавайки пръстен от огнено сияние по краищата му. Пръстеновидната фаза на това слънчево затъмнение ще се вижда от части на Русия (Сибир), Гренландия и Северна Канада. А от Северна Азия, Европа и САЩ ще може да се наблюдава частично затъмнение, ако небето е ясно. Уви, дори ако по чудо се разсеят облаците над нашата страна, нямаме никакъв шанс - сянката на затъмнението ще мине далеч от нашите граници и няма да ги докосне дори полусянката - пенумбрата. Събитието започва в 4 часа сутринта EDT (12:00 българско време) и можете да го гледате на живо в YouTube или чрез уебсайта на The Virtual Telescope Project. Хората от местата, разположени в полутъмната зона, ще видят слънце "отхапано" от диска на луната. При частично затъмнение вдлъбнатината ще изглежда като че ли се търкаля по края на слънцето. В дясната (източната) ивица на полусянката слънцето е отхапано отгоре, а в лявата ивица - отдолу, движейки се грубо от запад на изток. По време на затъмнението на 10 юни ще бъде най-голямо, когато е разположено на североизток (горе вляво) от центъра на слънцето. Докато продължава да се движи на изток, то ще се свие и накрая ще се отклони, оставяйки слънцето отново цяло, след като пътеката на затъмнението свърши пътя си над Сибир. Колко често се случва слънчево затъмнение Всяка година се случват между 2 и 5 слънчеви затъмнения, всяко от които се вижда само в ограничена зона. Според изчисленията на НАСА само около 25 години през последните 5000 години са имали 5 слънчеви затъмнения. За последно това се случи през 1935 г., а следващият път ще бъде през 2206 г. Второто и последно слънчево затъмнение през 2021 г. ще се случи на 4 декември и ще бъде пълно слънчево затъмнение.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

0 #1 Bernadette 11-06-2021 15:46
This info іs invaluablе. Wһen can I find out more?


Here іs my homepаge - เกมสปาย: http://medstor.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=linkie.cf%2F88club475620
Отговор

Най-четени

Пригответе се за незабравимо парти на SPICE Music Festival в Бургас!

  • 24 Юни 2021
  • 54
Пригответе се за незабравимо парти на SPICE Music Festival в Бургас! Leeroy Thornhill е един от основателите на Prodigy, но след 10 години в групата, множество световни хитове и турнета, започва соловата си кариера като диджей и продуцент.

„Лято без наркотици, купон за всички ученици!“

  • 24 Юни 2021
  • 62
„Лято без наркотици, купон за всички ученици!“ е надсловът на няколко събития, с които в Бургас ще бъде отбелязан 26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици.

Нов паркинг в к-с Зорница

  • 24 Юни 2021
  • 61
Завършиха новия паркинг зад бл. 47 в к-с „Зорница“. Неговите жители се възползваха от програмата „Моят квартал, моят град, моята улица“, инициирана от кмета Димитър Николов, и бяха много настоятелни в искането край сградата да се реализира именно такъв проект.

"Триатлон Бургас" ще се проведе този уикенд

  • 24 Юни 2021
  • 55
Един от най-успешните ни олимпийци Евгения Раданова, която е и световна шампионка и седемкратна европейска шампионка по шортрек, световният рекордьор по 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн Цанко Цанков и ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще се включат в държавното първенство спринтова дистанция „Триатлон Бургас 2021“, което ще се проведе през уикенда.

Има свободни места в програмата "Асистентска подкрепа"

  • 24 Юни 2021
  • 62
Все още има свободни места за потребители и социални асистенти на най-новата общинска социална услуга „Асистентска подкрепа“ на Домашен социален патронаж Бургас. Това е специализирана социална услуга, която включва ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ.