Нова научна теория противоречи на Айнщайн

Нова научна теория твърди, че скоростта на светлината не е постоянна, като при възникването на Вселената е била по-висока. Според общоприетата теория на Айнщайн скоростта на светлината във вакуум е непроменлива физична константа и максималната възможна скорост на всичко в космоса е 299 792,458 километра в секунда. Екип от учени твърди, че непосредствено след Големия взрив светлината е пътувала много по-бързо спрямо сегашната си скорост. В близко бъдеще тази нова теория ще бъде проверена и ако се окаже вярна, ще промени напълно представите ни за Вселената, пише в. The Independent. Учените ще проверят теорията на Айнщайн, измервайки точния спектър на реликтовото излъчване - микровълновото лъчение, идващо от всички посоки на небесната сфера. Ако някога светлината е пътувала по-бързо от сега, спектърът на реликтовото излъчване ще има много точно измерение - 0.96478. Последното измерване, направено през 2015 година от космическия сателит Planck на ЕКА, е установило приблизителна стойност от 0.968 - цифра изключително близка до тази на новата теория. "Много скоро ние ще успеем да тестваме своята теория и ако тя бъде доказана, това ще означава, че познатите ни физични закони не винаги са били такива, каквито са сега", споделя създателят на новата теория професор Жоао Магейжо. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Четири безплатни специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 28 Май 2020
  • 218
Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет за защитените специалности.

Световната икономика няма да се възстанови преди 2022 г. Еврозоната пак може да е в криза

  • 28 Май 2020
  • 170
Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит.

Православните празнуват Възнесение Господне - Спасовден

  • 28 Май 2020
  • 168
Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар - Възнесение Господне. Той се чества винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден, като край на земния път на Иисус Христос.

БАН с официална позиция срещу руския опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

  • 27 Май 2020
  • 279
БАН излезе с официална позиция относно със скандала с изложбата на Руския културен център в София преди 24 май, която представи Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия.

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 255
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".