Градът, в който интернет и смартфоните са забранени със закон

  • 17 Окт 2021
Добре дошли в Грийн Банк, малко американско градче, превърнало се в убежище за хора, бягащи от дигиталната ера.В градчето в Западна Вирджиния се намира обсерваторията Грийн Банк, която съществува вече шест десетилетия и изисква пълна радиотишина, за да може да надниква дълбоко в космоса. В резултат на това мобилните телефони в Грийн Банк са забранени със закон, разказва Евронюз. В града няма интернет и дори свещите за автомобили са забранени. Жителите на града вярват, че безжичният интернет и други радиосигнали са в състояние да ги разболеят. "Идвайки тук и откъсвайки се от интернет, настъпва известно пречистване, което ти дава време да прочистиш съзнанието си", казва Ивон Уолъч, 59-годишна собственичка на магазин за сувенири, която се е преместила в града преди шест години. За да защити работата на обсерваторията, както и дейността на близката шпионска инсталация, през 1958 г. правителството на САЩ създава Национална тиха радиозона. Зоната налага ограничения на радиовълните, създадени от човека, в 13 000 квадратни мили, които заобикалят Грийн Банк. Тези ограничения включват както сигналите на мобилни телефони, така и WiFi рутери. Представителите на туристическия отдел на щата Западна Вирджиния рекламират района, в който живеят по-малко от 200 души, като "най-добрата дигитална детоксикация". "В днешния свят, в който не можем да издържим повече от минута-две, без да чуем пиукането или бръмченето на технологично устройство, това е място, където можете да избягате от всичко това", казва Челси Руби, секретар по туризма на щата. В Съединените щати 85% от пълнолетните хора имат смартфон, а почти една трета съобщават, че са "почти постоянно" онлайн. Но не всички са доволни от тази дигитална изолация. Роденият в Грийн Банк Патрик Коулман, на 69 г., твърди, че липсата на мобилни услуги е опасна и трябва да се прекрати. "Хората, които живеят в този район, са лишени от мрежа за сигурност", казва собственикът на туристическа спалня, като посочва автомобилни катастрофи в отдалечени райони, които "могат да оставят хората в безизходица". В последните няколко години обаче все повече тълпи прииждат в околностите, за да се отдадат на тишината.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 167
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 156
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 162
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 448
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 419
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.