Учени разработиха нов метод за защита на пешеходците

  • 25 Окт 2021
Нов начин за засичане на необичайни ситуации на пешеходни пътеки е предложен от учени от Южноуралския държавен университет в рамките на международен екип.Според изследователите методът ще подобри значително безопасността на пешеходците. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Safety Science“. Всяка година повече от 270 000 пешеходци по света загиват при пътни инциденти. Съвременните модели, разработени на базата на компютърен анализ на движенията на пешеходците, предназначени за осигуряване на безопасността им, се основават на набор от предварително определени признаци. Според учените подобен метод е "ненадежден" поради проблема с мащабирането на картината. Изследователите са разработили нов метод за прогнозиране на сблъсъците на пешеходци с други участници в движението, като например шофьори на автомобили, скейтбордисти, велосипедисти и други. Новият метод се основава на високоточна невронна мрежа, която анализира изображения, получени от видеокамери в различни градски локации. "Разработен е CNN модел за извличане на важни характеристики и откриване на аномалии или нежелани обекти (т.е. велосипедисти) от изображения, заснети от камери за наблюдение на пешеходни пътеки. Преди да се приложи CNN моделът за анализ на изображенията, трябва да се извърши предварителна обработка, за да се подобри качеството на изображенията и да се премахне излишната информация, както и за да се подобри времето за анализ и точност на откриване на обектите", обяснява старши изследователят в катедрата по извличане на данни и виртуализация Сачин Кумар. Според Сачин Кумар предварителната обработка позволява премахването на излишната информация, което подобрява качеството на изображенията. В резултат на това е станало възможно правилното класифициране на изображението и намирането на необходимия обект в изображението на крайния етап. В процеса на изследване учените са използвали невронната мрежа MRCNN, интегрирана с мрежите DenseNet (гъста високоточна мрежа за класифициране на изображения). Високата ефективност на новия метод вече е потвърдена от различни симулатори. Изследователите отбелязват, че службите за пътна безопасност могат да използват техните компютърни програми. Изследването е проведено от специалисти от Русия, Саудитска Арабия и Индия.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 171
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 163
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 171
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 368
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 333
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас