« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени разработиха нов метод за защита на пешеходците

 • 25 Окт 2021
Нов начин за засичане на необичайни ситуации на пешеходни пътеки е предложен от учени от Южноуралския държавен университет в рамките на международен екип.Според изследователите методът ще подобри значително безопасността на пешеходците. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Safety Science“. Всяка година повече от 270 000 пешеходци по света загиват при пътни инциденти. Съвременните модели, разработени на базата на компютърен анализ на движенията на пешеходците, предназначени за осигуряване на безопасността им, се основават на набор от предварително определени признаци. Според учените подобен метод е "ненадежден" поради проблема с мащабирането на картината. Изследователите са разработили нов метод за прогнозиране на сблъсъците на пешеходци с други участници в движението, като например шофьори на автомобили, скейтбордисти, велосипедисти и други. Новият метод се основава на високоточна невронна мрежа, която анализира изображения, получени от видеокамери в различни градски локации. "Разработен е CNN модел за извличане на важни характеристики и откриване на аномалии или нежелани обекти (т.е. велосипедисти) от изображения, заснети от камери за наблюдение на пешеходни пътеки. Преди да се приложи CNN моделът за анализ на изображенията, трябва да се извърши предварителна обработка, за да се подобри качеството на изображенията и да се премахне излишната информация, както и за да се подобри времето за анализ и точност на откриване на обектите", обяснява старши изследователят в катедрата по извличане на данни и виртуализация Сачин Кумар. Според Сачин Кумар предварителната обработка позволява премахването на излишната информация, което подобрява качеството на изображенията. В резултат на това е станало възможно правилното класифициране на изображението и намирането на необходимия обект в изображението на крайния етап. В процеса на изследване учените са използвали невронната мрежа MRCNN, интегрирана с мрежите DenseNet (гъста високоточна мрежа за класифициране на изображения). Високата ефективност на новия метод вече е потвърдена от различни симулатори. Изследователите отбелязват, че службите за пътна безопасност могат да използват техните компютърни програми. Изследването е проведено от специалисти от Русия, Саудитска Арабия и Индия.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Нов корпус в двора на Математическата и Френската гимназия

 • 30 Ное 2021
 • 139
Кметът Димитър Николов предлага да бъде изграден нов учебен корпус в двора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Г. С. Раковски“. Вече има изготвен проект, а Общинският съвет ще гласува да бъдат поискани средства от Министерството на финансите през 2022 година за неговото осъществяване.

Търси се служител за приюта за бездомни животни

 • 30 Ное 2021
 • 140
Общинският приют за бездомни животни търси да назначи нов служител. Помощникът ще се грижи за хигиената и ежедневните нужди на животните настанени там.

Празнична изложба „Духът на Бургас”

 • 30 Ное 2021
 • 112
Община Бургас, Художествената академия в София и Филиалът й в Бургас поставят началото на ново събитие в програмата за Никулден, когато морският град почита своя закрилник.

Програмата за празника на Бургас

 • 30 Ное 2021
 • 113
По традиция празничният 6 декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас. Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий в Храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. "Меден рудник".

Фирмите за поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност

 • 29 Ное 2021
 • 223
Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност за извършване на тази дейност след проверка от Община Бургас.