Слънцето изпуска най-силното изригване в текущия цикъл

Изригването – наречено X8.7, като X-класът означава възможно най-интензивните изригвания – дойде от същия регион, който предизвика геомагнитната буря и зашеметяващото показване на полярни сияния или северно сияние по целия свят. Тази буря е най-екстремната геомагнитна буря от 2003 г. насам, каза центърът. „Изригването е изригване на енергия от Слънцето, което обикновено продължава минути до часове. Изригвания от такъв мащаб не са чести“, отбелязват от центъра. Интензивната светкавица на ултравиолетова светлина във вторник беше заснета от Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА, която каза, че изригването е достигнало пика си в 12:51 ч. ЕТ. Слънчевите изригвания обикновено се случват в активни области на Слънцето, които включват наличието на силни магнитни полета. Те могат да повлияят на радиото, електрическите мрежи и комуникациите. Потребителите на високочестотни радиосигнали може да изпитат временна или пълна загуба на сигнал. Въпреки това, поради въртенето на Слънцето, въпросното слънчево петно ​​вече не насочва тази енергия в посоката на Земята, което ще сведе до минимум въздействията. Изригванията също могат да представляват заплаха за астронавтите и космическите кораби - въпреки че НАСА установи, че няма риск за астронавтите на борда на Международната космическа станция миналата седмица. Учени в петък издадоха наблюдение за силна геомагнитна буря за първи път от почти 20 години, като съветваха хората да се подготвят за прекъсване на електрозахранването по време на слънчевата буря миналата седмица. Белият дом също следеше събитието за евентуални въздействия. „Активността на Слънцето расте и намалява в продължение на 11-годишен период, известен като слънчевия цикъл“, каза Solar Dynamics Observatory на X. „Слънчевият цикъл 25 започна през декември 2019 г. и сега се доближава до слънчевия максимум – период, когато изригвания като това стават по-често срещани." Този цикъл ще достигне своя връх между края на 2024 г. и началото на 2025 г. Изследователите са виждали по-интензивни слънчеви изригвания, докато се приближаваме към края на цикъла.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 612
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 619
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 629
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 596
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.