« ноември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени установиха реалната възраст на Луната

Учени установиха реалната възраст на Луната Любопитни Луната е с около 140 милиона години по-стара, отколкото се предполагаше досега. Снимка: БГНЕС
Благодарение на лунни проби, събрани от мисията „Аполо 14“, учените могат най-накрая да кажат колко стара всъщност е Луната. Оказва се, че нашият съсед е на впечатляващите 4,51 млрд. години. Това означава, че Луната е с около 140 млн. години по-стара, отколкото се смяташе преди това, пише научното издание „Сайънс алърт“. „Установяването на възрастта на Луната е от съществено значение за разбирането на еволюцията на Слънчевата система и формирането на каменистите планети, в това число и Земята. Въпреки това, независимо от нейната важност, възрастта на Луната никога не беше изчислявана правилно“, посочват изследователите на екипа, воден от Мелани Барбони от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Предполага се, че земният спътник е формиран от каменни късове, отскубнали се от Земята при сблъсъка й с Тея – небесен обект с размерите на планета, който се е намирал в ранната Слънчева система. Сблъсъкът, създал Луната, е имал силата да унищожи живота на Земята. По тази причина времето, в което е станал, е от особено значение за науката. Досега не можеше да се определи нейната възраст, тъй като нямаше достатъчно запазени останки от това време на повърхността на спътника. В същото време повечето проби, донесени от „Аполо 14“ през 1971 г., са комбинация от различни камъни, смесени заедно по време на астероидни удари. По тази причина, вместо да търсят останки от „младостта“ на Луната, учените са се обърнали към минерала циркон, който представлява циркониев силикат и се е образувал докато спътникът ни се е охлаждал от ранното си горещо и полутвърдо състояние до формата, която познаваме днес. След като веднъж се формира, цирконът остава непокътнат. Изучаването на този минерал позволява да се видят примеси и други химични елементи, „запечатани“ в него. Така чрез запечатаните лунни останки в циркона учените са успели да определят възрастта на най-близкия ни съсед. /БГНЕС http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Мая Манолова поиска касиране на изборите в София

  • 11 Ное 2019
  • 161
Независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова внесе искане за касиране на изборите в столицата. Балотажът на 3-и ноември бе спечелен от досегашната кметица Йорданка Фандъкова с минимална преднина от 20 000 гласа.

ВСС обсъжда в четвъртък указа на президента за Гешев

  • 11 Ное 2019
  • 127
На заседанието си в четвъртък Висшия съдебен съвет ще обсъди указа на президента Румен Радев, с който върна предложението за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Втора точка в дневния ред е повторното гласуване на кандидатурата на Гешев.

Почина модният дизайнер Патрик-Луи Вюитон

  • 08 Ное 2019
  • 368
Патрик-Луи Вюитон, който бе директор на специалните поръчки и пето поколение потомък на семейство Вюитон, почина. Новината бе съобщена в профила на големия бранд в Инстаграм.

Общината изгражда нов център за деца с увреждания

  • 08 Ное 2019
  • 272
Община Бургас започна изграждането на нов Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. Центърът ще бъде на 2 етажа и ще е разположен в двора на Помощно училище "Отец Паисий" - Бургас.

Спас Русев официално продаде "Виваком"

  • 08 Ное 2019
  • 271
Водещата телеком и медийна компания в Югоизточна Европа United Group официално сключи предварително споразумение за придобиването на най-голямата телекомуникационна компания в България - "Виваком".