3D-технологиите ще позволят "отпечатване" на лекарства у дома

Развитието на технологията на 3D-печатане ще позволи на пациентите да създават у дома си лекарства, предписани им по рецепта. Това бе съобщено на конференцията Dubai Health Forum. Става дума за лечение на хронични заболявания. Специалисти от управлението по здравеопазването на Дубай (Dubai Health Authority) са убедени, че скоро ще внедрят тази технология в домовете на пациентите. Според тях това ще съкрати разходите за скъпи лекарства. Британската компания FabRx, която разработва тази технология за фармацевтиката, представи на форума нови проекти. „Нашата идея е да внедрим тази технология в болниците и по домовете. Пациентите ще могат сами да "напечатат" правилната дозировка или комбинацията от лекарства. При правилното използване този метод ще бъде по-евтин и по-бързо за пациентите. В момента болниците не произвеждат медикаменти, но това може да се промени и медицинските центрове ще могат да задействат собствен производствен процес", каза представителят на компанията Алваро Гоянес. Фармацевтите ще определят точната дозировка за всяка заготовка, която ще се използва за отпечатването на партидата от хапчета. Съответно заготовките ще се продават на болниците, които ще могат да отпечатват лекарствата със собствено оборудване. Това ще намали опасността от изготвяне на фалшиви лекарства. Тези технологии вече бяха изпробвани върху животните, но създателите се нуждаят от още две години, за да получат одобрението на регулаторните органи. 3D-отпечатването на медикаментите строго ще се контролира, а достъпът до апаратурата, използвана при отпечатването, ще бъде възможен само с помощта на специални кодове. /РИА-Новости http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургаският бизнес внесе в НАП 142 милиона просрочени задължения

  • 23 Авг 2019
  • 20
Бургаският бизнес намали своите просрочени задължения към Националната агенция за приходите със 142 милиона лева. Това е сумата, внесена в териториалната структура на приходното ведомство в морския град за първите 7 месеца на годината.

Гърция спира пенсии от по €25 хил.

  • 23 Авг 2019
  • 37
Гръцкото консервативното правителство на новия премиер Кириакос Мицотакис спря високите пенсии, които лявата СИРИЗА е отпускала на висши държавни служители. Бедните гръцки пенсионери са шокирани от липсата на социална справедливост.

"Политико": България иска ресор "Земеделие" в новата Еврокомисия

  • 23 Авг 2019
  • 38
България иска настоящата ѝ еврокомисарка Мария Габриел да получи ресор "Земеделие" в новата Европейска комисия, съобщи "Политико". В момента Габриел отговаря за "Цифрова икономика и цифрово общество".

БНБ с прогноза за поскъпване на храните и горивата

  • 23 Авг 2019
  • 42
Поскъпване на храните и горивата прогнозира Българската народна банка (БНБ). В анализа си Централната банка очаква 2,6% инфлация в края на 2019 г. заради международните цени на петрола и на храните в евро.

Срещата на върха на Г-7: Тръмп предлага Русия да се върне в групата

  • 23 Авг 2019
  • 41
На форума на върха на Г-7 в Биариц президентът на САЩ Доналд Тръмп ще има индивидуални срещи с лидерите на Великобритания, Франция, Германия, Индия и Канада, съобщи висш американски представител, предаде Ройтерс.