« август 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Испания създадоха 3D-принтер, който „печата” човешка кожа

В Испания създадоха 3D-принтер, който „печата” човешка кожа Любопитни Технологията на 3D принтирането навлиза все по-успешно и в медицината. Снимка: iStock
Испански учени представиха био принтер, който печата кожа, напълно идентична с човешката, съобщи Science News Journal. Изследователи от два университета в Мадрид и Центъра за изследване на енергетиката, околната среда и технологиите разработиха 3D-принтер, който използва като „мастило” биологични материали. Изследванията показаха, че получената кожа е напълно функционална и може да се използва в медицината и трансплантациите, както и за тестване на козметика и продукти на битовата химия. Кожата е от „био мастило”, като ключово при създаване на технологията е било намиране на точното съотношение на биоматериалите и начина на прилагане на готовата кожа, за да могат клетките й да функционират. Кожата се „печата” слой след слой и структурата й е точно като тази на човешката кожа. Тя има епидермис и дерма, биологически активна е и произвежда колаген, който й придава еластичност. Учените посочват, че ако биоматериалът е от конкретен човек, бързо може да се произведе кожа за трансплантация, например при силни изгаряния. Фирмата BioDan Group, която участва в разработката, планира пускането на продукта на пазара. Напълно възможно е автоматизиране на това производство, пише Science News Journal. /РИА Новости http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър

  • 29 Юли 2022
  • 1777
Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър. Инцидентът е станал вчера, около 19:00 ч. в извънработното време на спасителите и при вдигнат „червен флаг“, който забранява влизането в морската вода заради лошо време и бурни вълни.

Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас

  • 29 Юли 2022
  • 1682
Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас.

На вниманието на бургаския бизнес: Отвориха 2 програми за безвъзмездна финансова помощ!

  • 29 Юли 2022
  • 1674
Община Бургас продължава да следи какви подкрепящи бизнеса програми са активни и отворени за кандидатстване. Нека местните предприемачи се възползват от тях. Привлечете допълнителни средства в Бургас, нека не изхарчват всичко в София и евентуално в Пловдив!

Безплатни прегледи и консултации в областта на гинекологията организират в Бургас през август

  • 28 Юли 2022
  • 1885
Стартират кампания с безплатни прегледи и консултации за лазерни процедури, като съвременен начин на лечение и третиране на редица гинекологични проблеми. Тя ще се проведе през август в градовете Бургас и Пловдив.

Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“

  • 28 Юли 2022
  • 1833
Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“. Четири са събитията, които ще привлекат интереса на бургазлии и гостите на града. Ще се проведат в петък, събота и неделя.