« октомври 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Скалните ниши в Родопите - „клавиши на космическо пиано“


На пътешествие с КОМПАС

Роза МАКСИМОВА

Нашето пътешествие с КОМПАС днес ни отвежда в едни от най-красивите кътчета на Родопите – В Долината на сътворението /има такава в България/, която е осеяна с множество скални ниши. Нашият домакин и гид по тези сакрални места е Венцислав Стайков от Кърджали. Негово хоби е да пътешества из България – във всеки сезон, във всеки свободен ден, да прави снимки и след това да ги споделя с хилядите си почитатели в социалните мрежи. Днес ще се докоснем до красотата на България, такава, каквато я е видял Венцислав – ще погледнем меандрите на живописната Арда, язовир „Студен кладенец“, величествената Долина на сътворението, и разбира се, скалните ниши, криещи древни истории и тайни.
„Има различни хипотези за предназначението на скалните ниши, започва своя разказ Венци. - Някои учени предполагат, че са били места, където се е полагал прахът на обикновените смъртни след изгаряне на тялото на умрелия, други смятат, че са били указатели или своеобразни кодове към златни находища, трети са на мнение, че са свързани с древни ритуали за посвещение и младежи са ги издълбавали като доказателство за своята мъжественост.
Но от моите безкрайни пътешествия из тези древни светилища, от това което видяха очите ми и почувства душата ми, оставам с убеждението, че предназначението на тези сакрални места и естествено на нишите в тях са много по-значими и космополитни, а именно да улавят високо вибрационна енергия и да я разпространяват. В този смисъл нишите са резонатори, приематели и излъчватели на информация, която влиза в съзнанието и в душата на хората, но за жалост обременени от низши емоции, ние все още не сме в състояние да я разчетем. Така че може да се каже, че нишите са една своеобразна енергийна азбука, даряваща ни със знания. Или както веднъж поетично ги видях в едно мое стихотворение като „клавиши на космическо пиано“.
Винаги когато се доближавам до тези ниши, усещам прилив на енергия. Пъхал съм си главата в тях и съм изпитвал невероятната акустика, която имат. Моето обяснение за различията в издълбаната форма отвътре, както и за различната им големина отвън е, че тези „клавиши“ трябва да съответстват на различните звуци, думи, вибрации. Пещерите-утроби също са били използвани за заклинания на Творението. Представете си жреците, които са били посветени в тайните на Сътворението, как редят своите мантри и техните думи и звуци, които са Господни, резонират и вибрират от пещерите-утроби и от трапецовидните ниши. Така небесната Любов се усилва многократно и те играят ролята на мегафони, като увеличават енергийната мощ на свещените думи“ – продължава поетичния си разказ Венци.
„Нишите имат и друго макар и второстепенно значение – да указват мястото на древните родопски светилища. Изсичани са високо в скалите за да се виждат отдалече, когато хиляди древни поклонници са се стичали по тези места за да участват в религиозните и сакрални ритуали“. „От години нишите ме привличат и който ме познава може да каже колко разпалено говоря за тях. Те са моят заряд, невидимото привличане, което се превръща във видима среща със свещените скали. Искам да кажа само това, което съм видял и усетил на тези сакрални места. Според мен първите ниши, които са създадени по нашите земи, са били перфектно изсечени, древните са имали невероятна технология, която са използвали за направата им. А и при други изсичания се забелязват достатъчно следи от тази технология. Първите ниши са по-различни от създадените впоследствие. По-съвършени, направо изваяни. По-късно познанието сякаш се е загубило и нишите продължават да служат на ритуалите на предците ни, но те стават по-плитки, по-малки, на по-достъпни места, с една дума - съвършенството се е изгубило. Изгубило се е и най-важното тяхно предназначение. Според мен това е приемането и предаването на информация от Космоса. Нишите имат връзка със звездите и това са следвали древните жреци и хора на познанието. Истинските, първи ниши са портали към Вселената, към невидимите сили, към извънземните цивилизации. Те са и връзката с Бог - този прекрасен Хаос, заради който си струва да си една мъничка частица“.
За Долината на сътворението казват, че това е част от рая на Източните Родопи. Намира близо до с. Ночево, по пътя между Кърджали и Асеновград. Гледката към долината на река Величка или Улудере, както я наричат местните жители, е изключителна. Тук камъните имат лица и разказват своя история. Всяка открояваща се скална група носи свое название: Овенът, Сляпата глава, Кучето, Лицето, Килимявката, и др.


Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Apple забрани да се говори лошо за Китай, Русия, Турция и Саудитска Арабия

  • 14 Окт 2019
  • 125
Новата услуга за филми и сериали на Apple TV+ става все по-популярна и набира нови абонати. Днес стана ясно, че компанията от Купертино е предупредила всички създатели на съдържание за нейната услуга да не включват сцени, които по някакъв начин могат да "засегнат китайските власти".

Златната есен продължава с почти летни температури

  • 14 Окт 2019
  • 120
През първата половина на седмицата температурите ще бъдат с присъщи за началото на септември и дори края на август дневни стойности. Високи ще бъдат и минималните температури. Постепенно понижение ще настъпи през втората и половина.

Десетки страни прекратиха износа на оръжие към Турция

  • 14 Окт 2019
  • 117
Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви в понеделник изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел.

Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

  • 11 Окт 2019
  • 354
Петима души бяха намушкани днес с нож в търговски център в северния английски град Манчестър, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Нападението е извършено в мола "Арндейл" в центъра на града. Той бе евакуиран и полицията го претърсва.

Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

  • 11 Окт 2019
  • 39
Петима души бяха намушкани днес с нож в търговски център в северния английски град Манчестър, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Нападението е извършено в мола "Арндейл" в центъра на града. Той бе евакуиран и полицията го претърсва.