Пращат сонда до марсианска луна

Франция и Япония планират да изпратят сонда до марсианския спътник Фобос, която да вземе проби от космическото тяло и да ги донесе на Земята, съобщи "Нешънъл джиографик" с позоваване на френския Център за космически изследвания. Предвижда се апаратът да бъде изстрелян към Марс през 2024 г. В началото на седмицата Париж и Токио сключиха предварително споразумение и до края на годината ще вземат окончателно решение за своята мисия. "Това е много важна мисия, тъй като, освен Луната, това ще е първият път, в който проби от сателит на планета ще бъдат върнати на Земята." - коментира ръководителят на Центъра за космически изследвания Жан-Ив льо Гал. Той смята, че изпращането на совалка до Фобос ще е по-лесно, отколкото до Марс, тъй като апаратът няма да се сблъсква с тежката атмосфера на планетата. Яйцевидният Фобос е по-голямата от двете луни на Червената планета. Той е с диаметър от 27 км. Фобос е и спътникът, който се намира най-близо до своята планета - само на 6000 км, като всяка година разстоянието се скъсява с около 2 метра. Предполага се, че той ще бъде напълно притеглен от Марс след около 30 до 50 млн. години. Учените се надяват, че с анализ на неговия състав може да бъде определен произходът му. Според една от теориите луната е бивш астероид, уловен от гравитацията на Марс. Според друга тя е остатък от образуването на самата планета. През 2011 г. Русия изстреля апарат, който трябваше да проучи Фобос, но мисията беше неуспешна. cross.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 97
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 88
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 86
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 93
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.