Мъск призова ООН да забрани роботите-убийци

Илон Мъск и още 115 експерти призоваха ООН да забрани създаването на автономни оръжия. Някои от водещите разработчици на изкуствен интелект и роботи в света са написали отворено писмо до ООН, зовящо за забрана на военните роботи, съобщава в. "Гардиън". Групата е съставена от 116 експерта от 26 държави, измежду които Мустафа Сюлейман, отговарящ за изкуствения интелект на Google и шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск. Наскоро в ООН започнаха дискусии относно дроновете, автономните танкове и картечници, но технологичните експерти са убедени, че в ход е нова надпревара във въоръжаването, крайната цел на която е да замести войниците с автономни роботи. Технологичните лидери наричат тази надпревара "Третата оръжейна революция", като първата е била откриването на барута, а втората на ядрените оръжия. "Веднъж разработени, автономните оръжия ще позволят войните да се водят в много по-голям мащаб и със скорост, трудна за разбиране от нормалните хора. Това ще са оръжия на терора. Те ще могат да се ползват от терористи и деспоти срещу мирни хора. Те ще могат да се хакват, за да извършват нежелани действия. Веднъж отворена, кутията на Пандора няма да може да се затвори", пишат експертите. "Почти всяка технология може да се използва и за добро, и за лошо. Изкуственият интелект не е изключение. Той може да намали неравенството и бедността, да улесни хората, но може и да индустриализира войната. Днес ние трябва да изберем как ще изглежда бъдещето ни", споделя Тоби Уалш, професор по изкуствен интелект в Университета в Сидни. Илон Мъск е застъпник на про-активните регулации спрямо изкуствения интелект, който по думите му може да се превърне в "екзистенциална заплаха за човечеството", ако бъде разработван без контрол. Към днешна дата военните на САЩ, Великобритания, Израел, Русия и Китай активно разработват автономни военни системи. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 28
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 30
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 30
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кметът на Бургас поиска още болници за ковид пациенти

  • 29 Сеп 2020
  • 32
Кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други лечебни заведения в Бургас в обслужването на пациенти с доказан коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Задържаха мъж превозвал нелегални мигранти

  • 29 Сеп 2020
  • 28
Задържаха мъж на магистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, съобщиха от ОДМВР – София.