Остров „Св. Иван” разкрива нови факти за човека, пренесъл мощите на Св. Йоан Кръстител

Откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител в Созопол остави няколко въпроса, на които започваме да си отговаряме. Археологическите проучвания на остров "Св. Иван" хвърлиха светлина върху личността на Тома - този, на когото е доверена важната задача да донесе мощите на Йоан Предтеча. Защо именно на труднодостъпния остров "Св. Иван" се строят храм и манастир? Седем години след като бяха открити мощите на Св. Йоан тук, учените вече имат малко повече информация за това, кой ги е донесъл. На метър и половина от реликвария с мощите археолозите откриват надпис върху капака на кутийка от туфа - "Господи помагай на твоя раб Тома". И учените вярват, че Тома трябва да е приносителят на мощите от Севастия, днешен Израел. „Той е изключителна личност! Енигмата - явно изключителна, щом като са му поверили ... Те са му поверили защото той е имало чувство за историчност", коментира пред БНТ проф. Казимир Попконстантинов - ръководител на археологическите разкопки. И сега археологът смята, че е открил гроба на загадъчния Тома. Гроб до основите на първата базилика може да е само на основателя на храма или основателите. Защото останките на гробницата са на двама мъже. „Направихме изследвания в Оксфорд и се оказа, че единият, между 40-45-годишен, е бил погребан в края на IV или началото на V век. Предполагаме, че той е и основателят на манастира. На едно от жилищата, свързано с игуменарницата, проследяваме дълбочината на основите и откриваме такива от по-ранния период, от IV-III век пр. Хр. Вероятно свързан с култа на почитаното божество Аполон", допълва проф. Попконстантинов. На острова със сигурност е имало древногръцки храм, най-малкото защото откриват стена, която отделяла сакралната част. Раннохристиянската базилика също се оказва построена върху основите на монументална сграда от IV-III в. пр. Хр. Което обяснява защо островът е избран за строежа на този толкова важен манастир. „Защото през този ранен период на разпространение на християнството, на изграждането на църкви и манастири, е било необходима силна личност, т.е. култ към светец, който да бъде контрапункт на езическо божество. И затова е било толкова важно мощите му да бъдат положени в основите на този храм. Това обяснява и вековната устойчивост на манастира тук, славата му сред християнския свят, като място обитавано от патриарси и обител, от която тръгва духовното израстване на други двама патриарси", казва още професорът. КРОСС

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Яхтклуб "Черноморец Бургас" с нов международен успех

  • 29 Сеп 2020
  • 29
Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех.

Акция "Да изчистим Черно море" утре

  • 29 Сеп 2020
  • 32
Природолюбители организират в Бургас мащабна акция за почистването на плажа при Солниците.

Здравният министър: Няма да има КПП - та!

  • 29 Сеп 2020
  • 31
В България няма здравна криза. КПП-та не са обсъждана мярка. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втвърдяване на мерките срещу пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кметът на Бургас поиска още болници за ковид пациенти

  • 29 Сеп 2020
  • 33
Кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други лечебни заведения в Бургас в обслужването на пациенти с доказан коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Задържаха мъж превозвал нелегални мигранти

  • 29 Сеп 2020
  • 30
Задържаха мъж на магистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, съобщиха от ОДМВР – София.