Русия прави АЕЦ в Космоса

"Роскосмос" планира конструирането на орбитална атомна електроцентрала. Задачата на руския космически АЕЦ ще е да зарежда по безжичен начин спътници с помощта на лазерни технологии, пише в. "Известия", цитиран от БТА. Конструкторското бюро "Арсенал" е получило от държавната корпорация "Роскосмос" поръчката. До края на месец ноември 2018 година разработчикът трябва да представи основните характеристики на спътника-електростанция, различните варианти за позиционирането му в орбита, схеми за извеждане в космоса както и осигуряването на безопасността при извънредни ситуации. Разработките в тази област се водят още от съветско време, припомня изданието. За петнадесетина години бяха построени около 30 спътника с ядрени електроустановки. Но като цяло експертите бяха преценили, че пускането в орбита на "атомна електростанция" е неудачно. Така например съветският спътник "Космос-954" с ядрена електроустановка падна на територията на Канада през 1978 година, предизвиквайки радиоактивно заразяване на площ от 100 хиляди квадратни километра. За щастие тогава бяха избегнати човешки жертви. Други се опасяват от възможна експлозия на ракетата, извеждаща спътника. Подобен инцидент също би бил доста опасен. Третият риск е най-малък и е свързан с възможен сблъсък с космически боклук в космоса. Учените гарантират, че дори и да има сблъсък и експлозия, то реакторът няма да може да произведе ядрен взрив. Най-мощната ядрена експлозия в космоса е дело на САЩ, които през 1962 година взривяват водородна бомба с мощност от 1.4 мегатона на 400 километра височина. Днес на почти същата височина се намира Международната космическа станция. http://it.dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 116
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 113
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 118
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 322
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 287
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас