« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ще садят маслини на Марс по европроекти

Въпросът дали има живот на Марс стои открит все още, но може би скоро ще получи окончателен отговор. Според съобщение на сайта euractiv, италиански проект, получил европейско финансиране, има за цел да проучи възможностите, в близко бъдеще на Червената планета да бъдат засадени... маслини. В рамките на проекта, италианската ENEA (националната агенция по технологии, енергетика и устойчиво развитие) е патантовала технология, която след това е била изпробвана в публично-частната компания Tripode. Значителен прогрес е бил постигнат, благодарение на програмата ISAAC, която беше съфинансирана в размер на повече от 4,7 милиона евро от европейската програма "Хоризонт 2020". Според италианците, отглеждането на маслинови дръвчета на Марс всъщност ще стане възможно благодарение на "микросвят", който позволява растенията да се развиват в изключително враждебна среда. Това е експериментално потвърдено от Енеа в изследователския център в Неапол. В този експеримент се използва почва, а не воден разтвор на хранителни вещества (хидропоника), като в другите експерименти с отглеждането на растения в космоса. Системата имитира полеви условия, но в затворено помещение и позволява на хората да отглеждат картофи, домати, маруля и босилек, а в случая за пръв път - и дървета, при това в напълно неподходящи за тях околна среда (летища, метростанции и търговски центрове и полярните региони). "Нашите "микрокосмос " косистеми , които се различават от традиционните оранжерии и инкубатори са в състояние да възпроизведат в лабораторията, естествените условия в природата", обяснява Луиджи Д'Акино, член на екипа на Enea. Това става възможно в резултат на използването на двукомпонентен инкубатор: долната сфера за кореновата система, горната сфера за стъблото и короната на растенията. Тези две системи са независими един от друг, но са свързани и симулират естествената връзка между стъблото и корените на дървото. Обменът на газ протича през почвата. Симулаторът, използван в проекта Enea, контролира растежа на растенията чрез високотехнологично устройство, което контролира влажността и температурата, докато LED светлините модулират правилното осветление. Резултатите от работата вече привлякоха вниманието на медиите, но докато любопитството и ентусиазмът са оправдани, все още е необходима проверка на постиженията на проекта ISAAC в реални условия: в космоса и на Марс. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Забърдо призовава за МИР с уникален монумент от 300 военни каски

  • 18 Апр 2024
  • 91
Уникалното европейско селище Забърдо призовава за мир чрез впечатляващ надпис, направен от около 300 истински военни каски, като някои от тях са носени през Втората световна война. Монументът ще бъде официално открит на 9 май, когато е Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма.

МТС преминава към процедура по пряко договаряне за доставката на 35 влака

  • 18 Апр 2024
  • 97
Предвид спецификата и сложността на проекта за модернизиране на железопътния подвижен състав, МТС преминава към процедура по пряко договаряне за доставката на 35 едноетажни мотрисни влака, финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост.

БАБХ констатира огнище на птичи грип в животновъден обект в град Асеновград, област Пловдив

  • 18 Апр 2024
  • 96
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в гр. Асеновград, общ. Асеновград, обл. Пловдив.

Идеалното великденско агне според румънските овцевъди

  • 18 Апр 2024
  • 89
Последните седмици са доста натоварени за овцевъдите, които се занимават с отелване, агнене и доене. Наближаването на Великден повишава интереса към възможностите да се излезе на печалба.