Историята на бедно момиче без средно образование до най-богатата жена в света

Чжоу Кунфей e най-богата жена в света, която е натрупала сама богатството си. Forbes оценява състоянието й на 6.4 млрд. долара. 46-годишната дама е основател на технологичната компания Lens Technology, която е водещ доставчик на сензорни екрани. Работи по 18 часа на ден и спи в офиса си, буквално. Как бедното момиче, напуснало училище на 16 години, прави такъв обрат и стига до тук? Вижте:

Пътят
Чжоу е най-малкото от три деца в бедно семейство на занаятчия. Майка й умира, когато е на 5 години. Баща й ослепява наполовина в резултат на производствен инцидент. У дома тя помага на семейството си при отглеждането на свине и патици. И макар че се справя добре в училище, на 16 години тя прекъсва образованието си, за да работи.

Въпреки че мечтае да стане моден дизайнер, тя започва работа във фабрика в Шенджен, която произвежда стъклени капаци за часовници. Заработва по 1 долар на ден. „Условията бяха тежки. Работех от 8 сутринта до 12 вечерта, а понякога и до 2 сутринта”, спомня си Чжоу, цитирана от New York Times. „Нямаше смени, просто няколко души, полиращи стъкло. Не ми харесваше тази работа”.

След три месеца тя решава да напусне, като заедно с оставката си оставя и писмо до шефа си. В него тя изразява благодарността си към него за предоставената възможност, но и се оплаква, че не се развива. Писмото впечатлява шефа й, който й предлага повишение. Задържа се там до 1993, когато завода фалира.

Със спестените 3000 долара Чжоу решава да създаде собствена компания за изработка на стъклени капаци за часовници. В нея в началото работят само брат й, сестра й и двамата й братовчеди. Бизнесът върви трудно, като два пъти се налага Чжоу да продаде дома си, за да изплати заплатите на служителите си.

Успехът
Всичко се променя през 2003 с едно неочаквано телефонно позвъняване от Motorola. Оттам я попитали дали може да разработи стъклени екрани за новия им модел мобилен телефон - Razr V3. Дотогава те използвали пластмасови екрани. Скоро след това започнали да постъпват поръчки и от други производители като HTC, Nokia и Samsung.

Истински бум обаче настъпва през 2007, когато Apple пуска iPhone устройството и избира компанията на Чжоу за свой доставчик. Така се ражда Lens Technology.Бизнес за милиарди Днес Lens Technology е основен доставчик на сензорни екрани на водещите производители на смартфони и таблети Samsung и Apple.

Компанията има 32 завода в седем различни локации. За нея работят 90 хил. души.

През 2015 Lens Technology излезе на борсата, което превърна Чжоу Кунфей в най-богатата жена в Китай. Жената, която не се страхува да рискува „На нашия език наричаме жените като нея ba de man, което означава човек, който се осмелява да направи това, от което другите се страхуват”, обяснява братовчедът на Чжоу.

„Нямах диплома и ми беше трудно да си намеря държавна работа. Затова реших да стана предприемач”, обяснява самата Чжоу. Освен че често преспива в някои от заводите си, за да контролира работата, най-богатата китайка е известна и с това, че сама проверява как вървят процесите, като заема работните мести на различни служители.

Чжоу има два брака. Първият й брак е с бившия й шеф във фабриката, в която работи. От него има едно дете. По-късно тя се омъжва повторно за свой колега, който сега е в борда на директорите на Lens. От него също има дете.

„Не съм публична личност”, казва Чжоу за себе си. „За мен много важни са две неща: да не изпадаш в еуфория, когато успехът те преследва и да не се предаваш, когато дойдат тежки времена”, обяснява най-богата жена в света, натрупала сама състоянието си.

Източник: economy.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът на Бургас поиска още болници за ковид пациенти

  • 29 Сеп 2020
  • 0
Кметът Димитър Николов ще отправи официално искане до Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други лечебни заведения в Бургас в обслужването на пациенти с доказан коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Задържаха мъж превозвал нелегални мигранти

  • 29 Сеп 2020
  • 2
Задържаха мъж на магистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, съобщиха от ОДМВР – София.

Тийнейджъри организираха чистка на "различните"

  • 29 Сеп 2020
  • 5
Агресия между ученици в центъра на Пловдив разбуни духовете в социалните мрежи. Пострадали са няколко тийнейджъри.

Учениците от ОУ "Найден Геров" се включиха в инициативата "Дари капачка-спаси живот"

  • 28 Сеп 2020
  • 209
Учениците от ОУ "Найден Геров" в Бургас се включиха в инициативата "Дари капачка-спаси живот". Всички деца от 1 до 7 клас активно събираха капачки за добрата кауза през цялата минала учебна година.

Куп медали за младите състезатели по борба на Бургас

  • 28 Сеп 2020
  • 139
Много медали, сред които 5 златни, спечелиха младите състезатели по борба от двата бургаски клуба - "Черноморец" и "Бургас", ръководени съответно от Стефан Георгиев и Николай Дачев.