« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Дневниците на Алберт Айнщайн разкрили "шокиращия" му расизъм

Новопубликувани лични дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до Азия през 20-те години на миналия век разкриха расисткото му отношение към срещнатите чужденци, съобщиха в. "Индипендънт" и Би Би Си, на които се позова БТА. Дневниците са написани от октомври 1922 г. до март 1923 г., когато Айнщайн пътува от Испания през Близкия изток до Китай, Сингапур, Хонконг, Япония. В тях той прави широки отрицателни обобщения, като нарича китайците "трудолюбиви, мръсни, невъзприемчиви хора". Айнщайн е известен не само като учен, но и като борец за граждански права в САЩ. Той използва авторитета си, за да порицава дискриминацията срещу афроамериканците. Известни са думите му, че расизмът е "болест на белите хора". Пристигайки в Порт Саид в Египет, обаче Айнщайн пише как вижда "хора с всякакъв оттенък . . сякаш изплюти от ада", които се качват на кораба да продават стоките си. За хората в Коломбо, тогавашен Цейлон, пише: "Те живеят в голяма мръсотия и значителна смрад направо на земята, малко работят и нуждите им са малки". Най-острите коментари обаче са за китайците. Айнщайн описва децата им като "бездушни и невъзприемчиви". Възрастните оприличава "повече на автомати, отколкото на хора" и ги нарича "особена стадна нация". След това обобщава, че има "малка разлика" между мъжете и жените и се чуди как мъжете са "неспособни да се защитават" от "фаталното привличане" на жените. Алберт Айнщайн емигрира в САЩ през 1933 г. след възхода на Хитлер и нацизма. Той е известен не само с брилянтните си научни идеи, но и с хуманитаризма си. Расизма нарича "болест на белите хора" в реч в университета "Линкълн" през 1946 г. Дневниците показват как са се променили възгледите му за расите. Те несъмнено ще разстроят някои хора в Америка, където Айнщайн още е смятан за един от гласовете, помогнали да бъде привлечено вниманието към сегрегацията. Когато пристига в САЩ през 1933 г., Айнщайн е шокиран от училищата за бели и черни и по късно се включва в Националната асоциация за напредък на чернокожите. Той казва, че вижда прилики между преследването на евреите в Германия и отношението към афроамериканците в новата му родина. Дневниците на Айнщайн бяха публикувани миналата седмица от издателството на Принстънския университет. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 65
Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел.

ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА, ФРИЗЬОРИ И ГРИМЬОРИ

  • 19 Апр 2024
  • 73
За поредна година МОН организира състезания за излъчване на млади таланти в модата и фризьорството, като този път домакин на пъстрото събитие беше Варна.

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 111
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 109
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.