« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Телефонът ви слуша и това не е параноя

Случвало ли ви се е да срещнете съсед в асансьора и да говорите за бъдеща почивка или полет до някоя страна, а след това Фейсбук да ви покаже реклами именно на туристически агенции и авиолинии? Доста от вас са попадали в подобни съмнителни ситуации и тук не става дума за параноя. Причината е една - докато говорите със своите познати, телефонът ви стои в джоба и ви слуша. Обяснение как се случва това дава сайтът Vice.com. Всъщност вие доброволно може да активирате вашия смартфон и да го накарате да "чуе" какво го питате, ако използвате гласовия асистент и изречете активиращото "Хей, Сири" или "ОК, Google". Информацията, която се съдържа във вашите въпроси, ще се обработи от Apple или Google, като теоретично може да достигне до трета страна. В случая не би трябвало да има нещо притеснително - все пак вие доброволно сте използвали съответната услуга и сте позволили да станете обект на анализ. Телефонът обаче може да ви слуша какво говорите, дори и да не използвате гласовия асистент. Ето какво казва пред Vice.com д-р Питър Хенуей, основен съветник на фирмата за киберсигурност Asterix: "Понякога вашият телефон наистина се активира и изпраща кратки записи от аудио, които по-късно попадат например във Фейсбук, но все още не е ясно какво активира телефона - кое предизвиква записването. Възможно е това да става на база на вашата локация или да има точно определено време. Апликациите използват факта, че сте им дали разрешение да ползват микрофона. В много случаи вие няма как да откажете, защото иначе няма да може да ползвате своя смартфон или своите приложения". Известно е, че Фейсбук или Инстаграм могат да имат множество най-различни "фрази-спусъци", които да активират подслушването. Според д-р Хенуей повод за притеснение няма, защото повечето "фрази-спусъци" са свързани с маркетинговите и рекламни цели на приложенията, които използвате. Въпреки това, тъй като големите технологични компании са базирани в САЩ, то едва ли би било трудно за ЦРУ да получи достъп до събраната информация. Д-р Хенуей съветва в случай, че притежавате ценна информация, която не е за всекиго и искате да я споделите с точно определен човек, то по-добре "да забравите" телефона вкъщи или в колата - няма как да се разбере дали вашето устройство ви слуша или не, както и дали неволно няма да изпуснете някоя активираща фраза. Освен микрофона, някои приложения, както и Apple и Google, имат достъп до браузър историята ви, която също е обект на търговия с маркетингова цел. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 200
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 233
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 185
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 230
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 200
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.