« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Айнщайн е бил атеист

Ръкописно писмо на Алберт Айнщайн, излагащо отношението му към религията и смисъла на живота, ще бъде изложено на търг в Ню Йорквн началото на месец декември, съобщи Франс прес. Писмото е от 1954 година и е написано на немски език. То е адресирано до германския философ Ерик Гуткинд. В него гениалният физик пише: "Думата Господ за мен не е нищо друго, освен продукт на човешките слабости, а Библията е набор от почитани легенди, но доста примитивни в своята същност", пише Айнщайн от Принстънския университет в Ню Джърси. Това се случва една година преди кончината му през 1955 година. "Никаква интерпретация, колкото и тънка да е тя, не би могла да промени моето отношение", пише на философа физикът. Много изследователи на великият учен посочват, че цитатите му относно Бог често за извадени от контекста, а понякога дори се използват от религиозни организации и секти. Ученият всъщност е много критичен към религията. "Не мога да си представя Господ, който възнаграждава и наказва своите създания или пък има подобна на нашата воля. Нито мога да си представя как индивид може да оцелее след физическата си смърт - нека слабите души, от страх или от абсурден егоизъм, да се радват на такива мисли", заявява физикът. "Ако хората са добри само защото се страхуват от наказание или се надяват на награда, тогава наистина сме за съжаление", допълва гениалният учен. Истината е, че Айнщайн смятал Бог за метафора на Вселената и нейните закони. Според него познатият от религиозните книги Господ бил твърде много моделиран спрямо човека и неговите желания, страхове и воля. Що се отнася до писмата на Айнщайн, то те добиват все по-голяма колекционерска стойност през последните години, припомня агенцията. През месец октомври миналата година ръкописна бележка на гениалния учен относно тайната на щастието беше продадена в Ерусалим за над 1,5 милиона долара при първоначална оценка 5000-8000 долара. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров”ще модернизира учебната среда със 730 000 лв.

  • 15 Апр 2024
  • 249
Бургаската Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” спечели финансиране на концепция за интегрирани териториални инвестиции – Академия “Успешно ново начало”.

Здравният министър д-р Кондева удължава забраната за износ на инсулини с още месец

  • 15 Апр 2024
  • 314
Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде заповед, с която удължава с още месец забраната за износ на определени групи лекарства.

Повишения във водосборите на няколко реки се очакват в сряда, според данни на МОСВ

  • 15 Апр 2024
  • 255
В резултат на валежи в сряда, 17 април, ще има по-значителни повишения във водосборите

Велико Търново вече разполага с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух

  • 15 Апр 2024
  • 293
Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова участва в откриването на седмото и първото ново държавно болнично вертолетно летище извън София.

3 398 111 лева е размерът на вноската по чл. 1 от Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт за месец март 2024 г.

  • 15 Апр 2024
  • 210
С влизането в сила през месец ноември 2023 г. на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.