Затоплянето застрашава ключов вид облаци

Разположените на малка височина над океаните облаци охлаждат атмосферата, като отразяват слънчевите лъчи обратно в космоса. Но тройното увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата може да ги накара да изчезнат и да доведе до рязко покачване на температурите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Слоесто-купестите облаци покриват около 20 процента от океанската повърхност в районите с умерен климат и обикновено се намират над източната част на океана, например край брега на Калифорния, Мексико и Перу. Изчезването им би довело до затопляне с около 8 градуса Целзий, които ще се добавят към климатичното затопляне, предизвикано от увеличаване на концентрацията на дължащите се на човешката дейност парникови газове. "Получените резултати показват, че съществува праг на климатичните промени, за който досега не сме си давали сметка", заяви ръководителят на изследването Тапио Шнайдер от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния. Подобно увеличаване на температурите ще доведе до топене на ледовете на полюсите и до повишаване на океанското ниво с десетки метри. На Земята не е имало такъв климат от началото на еоцена преди 48-53 милиона години, когато средните температури били с около 12 градуса Целзий по-високи и крокодили се срещали в Арктика. Сегашното климатично затопляне с 1 градус Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха допринася за суши, наводнения, циклони. Концентрацията на въглероден диоксид се е увеличила с близо 45 процента, достигайки 410 частици на милион. Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели климатичното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса Целзий, а в най-добрия случай - до 1,5 градуса Целзий. Като се позоваха на климатични модели за еволюцията на облаци, учени заключиха, че защитният слой облаци може да изчезне, ако концентрацията на въглероден диоксид достигне 1200 частици на милион. В случай че човешката дейност продължи със същите темпове, нивото от 1200 частици на милион ще бъде надхвърлено през 2104 г., увери Малте Майнсхаузен от университета в Мелбърн. Други причина за безпокойство е, че предизвиканото от човешката дейност климатично затопляне води до освобождаване на въглероден диоксид и метан, които са уловени като в капан в природата, например във вечните ледове. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

През октомври "Ерата на Водолея" в Бургас

  • 24 Сеп 2021
  • 338
От 14 до 17 октомври Бургас отново ще бъде домакин на най-необичайния театрален фестивал в България – „Ерата на Водолея“! За 11 път Община Бургас и фондациите „Театър в куфар“ и „За Родопите“ ще подарят на бургаската публика 4 незабравими дни с едни от най-интересните и провокативни представления в българския театър и танц, заедно с няколко гости от чужбина.

Внимание, преброителите тръгват по домовете!

  • 24 Сеп 2021
  • 262
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщиха от НСИ.

Бургас вече е в семейството на зелените градове в Европа

  • 24 Сеп 2021
  • 272
Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Нови фитнес уреди до експоцентър "Флора" в Морската градина

  • 24 Сеп 2021
  • 265
Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до Експоцентър „Флора“. Мястото е любимо на малки и големи, бургазлии и гости на града, затова старите уреди вече бяха доста амортизирани и неудобни.

Да почистим Морската градина от фасове!

  • 24 Сеп 2021
  • 253
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци.