« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Москва ще имитира полет до Луната

Втората серия от международния проект СИРИУС, при който шестчленен екипаж ще имитира полет до Луната в експериментални условия за 120 денонощия, стартира в базата на Института за медико-биологични проблеми (ИМБП) на Руската академия на науките в Москва, предаде ТАСС. В екипажа има четирима представители на Русия и двама на САЩ. Командир е руският космонавт Евгений Тарелкин, бордов инженер е Дария Жидова, а лекар е Стефания Федяй - и двете от Русия. Изпитатели и научни изследователи са Рейнхолд Повилайтис (САЩ), Анастасия Степанова (Русия) и Алън Миркадиров (САЩ). Една от основните задачи на СИРИУС е да бъде преценено как влияе изолацията върху здравето и психиката на участниците в симулиран полет до Луната и престой в окололунна орбита. За четирите месеца изолация ще бъдат проведени 81 експеримента в областите психология, физиология, имунитет, метаболизъм, микробиология, хигиена и телемедицина. Ще бъде проверено и действието на одобрено ново медицинско оборудване, телемедицински технологии и оказване на първа медицинска помощ в космически условия. Според плана екипажът трябва да достигне окололунна орбита, да се свърже с орбиталната станция, да кацне и да осъществи няколко излизания на повърхността на Луната и да избере място за позициониране на лунната станция. Участниците в експеримента ще носят скафандри с шлем за виртуална реалност, когато "излизат и стъпват на Луната". Членовете на екипажа няма да могат да общуват с роднини и приятели на Земята. Дори разговорите с командния център ще се провеждат със закъснение от пет минути. Екипажът ще трябва да се справя с непредвидените ситуации самостоятелно. Руският федерален център "И. В. Мичурин" е приготвил специално меню от 25 ястия за международния екипаж. Те са максимално близки до домашната храна - от супи до десерти и пресни плодове. Продуктите са с високи антиоксидантни свойства и помагат на организма да преодолява радиацията и съдействат за стабилизиране на психоемоционалното състояние при живот в затворено пространство. СИРИУС - от англ. SIRIUS (Scientific International Research In Unique Terrestrial Station) е съвместен проект на ИМБП на РАН и НАСА заедно с партньори от Германия, Франция, Италия и други страни. Той представлява серия от опити с цел подготовка за космически полет, като начало до окололунната станция Lunar Orbital Platform-Gateway (с предишното название Deep Space Gateway). Първата серия от експерименталния проект СИРИУС беше проведена през ноември 2017 г. Той продължи 17 дни. Започналата сега серия ще трае четири месеца, а третата серия през 2020 г. ще бъде осем месеца, след което предстои едногодишен експеримент. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 175
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 195
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 163
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 200
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 174
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.