« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

НАСА праща мисия до най-студеното място в Слънчевата система

НАСА планира да проучи най-студения обект в Слънчевата система - най-голямата луна на Нептун - Тритон, съобщава в. "Ню Йорк Таймс". Мисията ще се нарича Trident или в превод на български "Тризъбец". Целта й ще е да картографира луната, която е единствения голям обект в Слънчевата система, който все още няма своя пълна карта. Освен това сателитът, който ще премине в близост до Тритон, ще търси скрит под повърхността океан. До сега Тритон е била посещавана само един път от преминаващата сонда "Вояджър 2". Срещата е станала през 1989 година, когато над луната на Нептун е открита тънка атмосфера и възможно наличие на гейзери или крио вулкани. Извършвайки повторни изследвания на база на събраните до този момент данни за наличието на луни с подземни океани, астрофизиците смятат, че вода в течно състояние и евентуално живот може да има и на Тритон. Наличието на амонячни соли могат да предпазят водата от замръзване дълбоко под повърхността, а бактерии да се хранят с органичните молекули, споделят учените. "Вояджър 2" установява, че повърхността на луната е сравнително млада, което показва наличието на активност. Сондата установява и, че Тритон е по-студен и от Плутон, като средната температура на луната е -238℃, което е изключително близо до абсолютната нула. От НАСА съобщават, че мисията Trident ще бъде изключително евтина, а информацията, която ще получим ще е от голяма полза. За да се спести от гориво, сондата ще извърши гравитационна маневра около Юпитер. "Трябва да посетим Тритон до 2040 година. Изпуснем ли този срок, луната ще е недостъпна за около 80 години за сензорите ни, тъй като различни обекти ще блокират слънчевата светлина, стигаща към нея", разясняват от НАСА. Цената на Trident би била по-малка от 500 милиона долара, а екипът зад мисията ще депозира официалното си предложение към НАСА до края на месеца. Не е сигурно обаче дали агенцията ще одобри предложението за мисия до Тритон. Според астрофизиците, Тритон би изненадал учените така, както го направи Плутон. Бившата планета се оказа един изключително жив свят със синя атмосфера, активна геология, сезони и воден лед. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 84
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 92
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 88
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 102
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 93
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.