В продължение на милиарди години на Марс е имало вода

Дълго време учените смятаха, че макар на Марс да е имало течна вода, то тя е изчезнала сравнително бързо. Ново проучване разкрива, че в продължение на милиарди години на Червената планета са текли реки. Планетарните учени от НАСА са изследвали 200 сухи речни корита на Марс и са установили, че там е текла вода, дори и когато повърхността на планетата вече е била суха, а океаните част от далечното минало. От данните се разбира, че течението на реките било силно, а много от тях били по-дълги, по-широки или по-дълбоки от земните. До сега се смяташе, че течната вода е изчезнала от повърхността на Марс преди около 3 милиарда години. Новото изследване показва, че последната река е пресъхнала много по-късно - преди малко повече от 1 милиард години. Учените не могат да отговорят защо Червената планета е имала толкова продължително време течна вода на повърхността си. Тъй като Марс няма магнитно поле, а гравитацията му е много по-слаба от земната, то слънчевият вятър буквално издухва водните молекули в Космоса. По този начин атмосферата на планетата е станала толкова рядка, колкото е и днес. Новата информация показва, че планетолозите имат или грешен климатичен модел на Марс, или не са открили ключова подробност от историята на планетата. Освен всичко друго, откритието показва, че животът е имал предостатъчно време, за да еволюира. Земята е на около 4,5 милиарда години, като животът се е появил преди 4 милиарда години. Първите многоклетъчни организми обаче се появяват едва преди 1,5 милиарда години. Според астробиолозите новите данни показват, че макар животът да е нямал достатъчно време да еволюира в многоклетъчен организъм на Марс, то е имал доста време, за да се приспособи към влошаващите се условия на Червената планета. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 2
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 10
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“ Това съобщиха на пресконференция председателят на Постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в Общински съвет Стара Загора Красимира Чахова и началникът на отдел „Спортни дейности“ в община Стара Загора Петко Крумов. Стартът на Маратон „Стара Загора 2024“ ще бъде даден в неделя 31 март, точно в 9:00 часа пред Общината. Той е първият за годината от веригата „Бягането като начин на живот“. „Постарахме се тази година да ангажираме още повече участници, които да се състезават в трите дисциплини – класическата от 42,195 км, полумаратон 21км и 10.5 км маратон, така и в градското бягане на 2 км. Сравнение можем да направим с първото издание на маратона, тогава всички участници бяха 200. Това показва, че този вид събития набира все по-голяма популярност и все повече хора се ангажират да спортуват, било то професионално или любителско ниво. Както и очаквахме най-голям брой регистрирани участници е на 10.5 км - 400, а в полумаратона приближаваме границата на 400 атлети. Регистрациите са отворени до събота и очакваме още записвания. Тази година на 21 км ще се състои и Националният шампионат по полумаратон. Там 127 състезатели са заявили участие, от тях 98 мъже и 29 жени. В дистанцията полумаратон ще видим най-добрите български атлети. Ще има много сериозна конкуренция и при жените и при мъжете - Милица Мирчева, Девора Аврамова, Маринела Минева, Билсерин Сюлейман, Исмаил Сенанджи, Шабан Мустафа.“ – уточни още Красимира Чахова. На маратона ще има представители от 14 държави. Най-младият участник е Михаил Давидков на 7 години. Той ще се състезава на 10.5 км. Най-възрастните участници са Митко Гошков – полумаратон и Иван Грозев на 78 г.– 10.5 км. Новото тази година е двукилометровият градски крос, който заменя досегашното детско бягане. Той няма състезателен характер, а е със специална регистрация и ще даде възможност на начинаещите в атлетиката, както и на не особено издръжливите да се раздвижат покрай елитните маратонци. Трасето на кратката дистанция тръгва от Общината, минава на изток до парк „Александър Стамболийски“ /Алана/ и обратно. Кросът е организиран от известна верига спортни магазини. На финала му ще бъдат раздадени 30 награди разиграни на томбола. След това ще има спортни активности разположени в парк „Пети октомври“ - скачане на батут, стрелба с лък, дартс, бадминтон и други. Те ще започнат в 10:00 часа. До сега броят на записалите се участници е 45. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието.

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 30
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 111
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.