Голям астероид ще премине на 30 000 километра от Земята след 10 години

На 13 април 2029 г. астероидът, известен като Апофис, ще премине от Земята на разстояние от едва 30 000 километра. За сравнение Луната се намира над 10 пъти по-далеч от нас - на 384 400 км. Апофис е открит през 2004 година, като тогава някои учени заключват, че има сравнително голяма вероятност той да се удари в Земята през 2029 година. Макар някои да са притеснени от факта, че 13 април се пада в петък, то допълнителни наблюдения са подобрили прогнозите на учените и те изключват всякакъв шанс за сблъсък със Земята. Въпреки това съществува риск именно дългият 370 метра обект да се сблъска със Земята при някое от следващите си преминавания край нашата планета. Според астрономите подобни сблъсъци стават веднъж на всеки 80 000 години. Оказва се, че учените ще очакват с нетърпение посещението на Апофис през 2029 година, за да могат да проведат допълнителни проучвания върху обекта. Любителите на Космоса също имат повод за радост - астероидът ще е видим с просто око при своя транзит край Земята, пише порталът space.com. Детайлните изследвания ще са възможни без изпращане на скъпо струваща мисия, тъй като Апофис ще премине изключително близо до нашата планета. Според учените събраните данните ще са много важни, тъй като един ден на човечеството може да се наложи да отклони Апофис от потенциално смъртоносната му траектория. НАСА планира да тества различни сценарии свързани с опасността от сблъсък с астероид. От агенцията смятат, че ако дължината на обекта е под 50 метра, то най-добрият вариант е евакуацията на зоните, където може да падне той. Когато астероидът е по-голям, то учените предлагат той да бъде отклонен посредством кинетичен удар, който обаче няма да включва експлозия в холивудски стил. НАСА ще проведе експеримент за отклоняване на астероид от орбитата му през 2022 г. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 56
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 46
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 67
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 253
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 229
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.