« октомври 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Експлозии на свръхнови причинили еволюцията на човека

Експлодиращи звезди преди 2,6 милиона години можели да са накарали човека да се движи прав, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на американски учени. Космическите частици от тези свръхнови са бомбардирали Земята толкова много, че са причинили пожари навсякъде. Така на мястото на горите се появили савани. Ранните хоминини в Североизточна Африка е трябвало да се научат да ходят изправени, за да пресичат тези големи пространства, твърдят учени от университета на Канзас. "Смята се, че вече е имало тенденция сред хоминините да се изправят, дори преди това събитие. Те обаче са били приспособени главно да се катерят по дървета", каза ръководителят на екипа проф. Ейдриън Мелот. "След настъпването на саваните, те е трябвало много по-често да ходят от едно дърво до друго през тревата. Усъвършенствали са се да се движат прави. Така са можели да виждат над тревата и да внимават за хищници", допълва ученият. Проф. Мелот и екипът му са стигнали до тези заключения, като са обобщили изследвания за свръхнови в историята и данни за въздействието им върху Земята. Главните доказателства са от древни депозити по морското дъно на изотопи на желязо-60. Тези материали би трябвало да са дошли от свръхнова, избухнала на 163 светлинни години през прехода от плиоцена към ледената епоха. "Изчислихме йонизацията на атмосферата от космическите лъчи, дошли от свръхнови на разстояние към каквото насочват депозитите на желязо-60. Това би увеличило йонизацията на долната атмосфера 50 пъти. Обикновено няма йонизация в долната атмосфера, защото космическите лъчи не проникват в нея. По-силните, дошли от свръхнови, достигат до повърхността - така че трябва да е имало много електрони, изхвърлени от атмосферата", обясни проф. Мелот.. Според учените йонизацията в долната атмосфера означава, че е имало много светкавици, които са предизвикали пожари. В подкрепа на тази теория са и въглеродните депозити в почвата по същото време. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Учебната година по краезнание започна

 • 15 Окт 2021
 • 126
Започна учебната година по краезнание в 12 училища и всички детски градини в община Бургас. Новият предмет се изучава в първи и пети клас в училище и в 3 и 4 група в детските градини, където се реализира новата общинска програма „Моят град Бургас”.

„Изкуствен Интелект за Публични Политики“ и в Бургас

 • 15 Окт 2021
 • 105
Община Бургас се присъедини като партньор по тригодишен проект „Изкуствен Интелект (ИИ) за Публични Политики“, финансиран по Програма „Хоризонт2020“.

Нежелан детски кът в к-с Лазур?

 • 15 Окт 2021
 • 101
През лятото бургазлии с адреси в бл. 88 и на ул. „Юрий Венелин“ №24 в к-с „Лазур“ заявиха отново категоричното си нежелание под прозорците им да има детски кът. Още през 2018 г. те събраха подписи ПРОТИВ него и ги внесоха в Общината.

Нов детски кът в квартал "Горно Езерово"

 • 14 Окт 2021
 • 4
 • 223
Община Бургас благоустрои пространството пред Народно читалище "Васил Левски 1937" в квартал „Горно Езерово“. За изпълнението на проекта тя привлече средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Безплатни прегледи за глаукома организира община Бургас

 • 13 Окт 2021
 • 5
 • 324
Община Бургас организира безплатни профилактични прегледи за възрастните хора за симптоми на очното заболяване глаукома. Новата профилактична кампания на общинската администрация е посветена на Световния ден на зрението – 13-ти октомври.