Хакер проникна в мрежата на НАСА с мини компютър за 35 долара

Хакер е успял да проникне миналата година в мрежата на един от центровете на НАСА с мини компютър за 35 долара, предава Франс прес. Атаката е принудила американското космическо ведомство да изключи временно системата си за управление на полетите. Хакерската намеса е страртирала през април 2018-а и е продължила близо година. Жертва е станала известната Лаборатория за ракетни двигатели (JPL) на НАСА в Пасадена, щата Калифорния. Използван е бил мини компютър Raspberry Pi с размерите на кредитна карта и включващ се към телевизионен приемник. Той се използва от децата в развиващите се страни, за да се учат да програмират. Въпросният компютър се свързал с мрежата на JPL и са били източени солидно количество данни. Общото количество извлечени данни са 500 мегабайта - идващи от една от главните системи за мисии. Изтеглените файлове са били 23. Двa oт тяx ca cъдъpжaли инфopмaция зa Peглaмeнтитe зa мeждyнapoдния тpaфиĸ нa opъжиe. Te ĸoнтpoлиpaт пpeнoca нa вoeнни и ĸocмичecĸи тexнoлoгии, във вpъзĸa c миcиятa дa ce нaпpaви нayчнa лaбopaтopия нa Mapc. Сред останалите фигурират конфиденциални файлове, като този от марсохода "Кюриосити", както и файл, който е бил защитен от закона за контрол за износ на технологии, които биха могли да имат военно приложение. Хакерът е могъл да проникне в две от трите основни мрежи на Лабораторията за ракетни двигатели. Космическият център за управление на полетите в Хюстън е прекъснал връзката си с портала на JPL, за да избегне хакването и на неговата мрежа. През месец март той все още не беше възстановил изцяло връзката си. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 169
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 132
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 122
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 135
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 255
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.