« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

НАСА обяви най-сложната си научна мисия

През 2024 година НАСА ще изпрати към най-големия спътник на Сатурн, Титан, космическия апарат Dragonfly (Водно конче). Задачата на апаратът ще бъде търсенето на живот, съобщават световните агенции. По всичко изглежда, че това ще бъде най-иновативната, сложна и важна научна мисия на НАСА. "С гордост обявявам, че нашата нова мисия по програмата New Frontiers (Нови граници - бел. пр.) под названието Dragonfly ще изследва най-голямата луна на Сатурн, Титан. Това ще бъде първият безпилотен модул за кацане, способен да преодолее разстояние от над 160 километра в плътната атмосфера на на Титан!", заяви главният директор на НАСА Джим Брайдънстайн в сайта на американското космическо ведомство. По думите на Брайдънстайн този спътник не прилича на никое друго място в нашата Слънчева система. Той напомня на ранните стадии в развитието на Земята. Инструментите, с които ще бъде оборудван апаратът, ще му позволят да изследва органическите вещества и да оцени пригодността за съществуването на живот. С проучването на химическите маркери ще може да бъдат установени настоящи или изчезнали форми на живот. Ръководителят на НАСА изтъкна, че само преди две години подобна революционна мисия би била немислима. Dragonfly ще тежи около 400 килограма и ще се задвижва от 8 витлови мотора. Октакоптерът ще може да лети с 36 км/ч и да се изкачва на 4000 метра надморска височина. По време на нощите на Титан апаратът ще каца на повърхността, а през дните - ще изследва луната. Той ще е специално заздравен, за да може да издържа до −179.2 °C, а електрониката му ще е със защита от космическата радиация. Dragonfly ще може да взема и тества проби, а енергията си ще черпи не от слънчеви панели, а от малък ядрен реактор. Титан е най-голямата луна на Сатурн и втори по големина планетарен спътник в Слънчевата система. Със своите размери той е по-голям от планетата Меркурий и е единственият спътник с плътна атмосфера. Налягането на атмосферата на Титан е достатъчно, за да може човек да не ползва скафандър - необходими са единствено топли дрехи и кислородна маска. Астроинженерът и писател Робър Зубрин дори нарича Титан "най-гостоприемното за човека космическо тяло след Земята в Слънчевата система". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 61
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 76
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията

  • 19 Апр 2024
  • 84
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните.

Новите 80 автомобилa за Автомобилна администрация вече са доставени

  • 19 Апр 2024
  • 84
С нови 80 автомобила за контрол изцяло обновяваме автопарка на ИА „Автомобилна администрация“.