Исландия е най-скъпата страна в Европа

Не само рибата в Исландия е солена: една нощувка в хотел, закуска, дрешка, билет за автобус струват средно по-скъпо, дори много по-скъпо, отколкото в която и да е друга страна в Европа, информира АФП, цитирана от БТА. В Исландия цените на потребителските стоки са били средно с 56 процента по-високи, отколкото в останалата част на Европа през 2018 година. Така страната е най-скъпата на континента, като изпреварва по този показател Швейцария (52 процента), Норвегия (48 процента) и Дания (38 процента), показват данните на Евростат, които са актуализирани в края на юни. Високите цени в Исландия отчасти се обясняват с малобройното население (355 000 души), голямата зависимост от вносните стоки и равнището на облагане на алкохола, като данъците и таксите за една бутилка могат да достигнат 95 процента от цената й. Исландия е толкова малка, че е трудно да бъдат постигнати същите мащабни икономии, каквито компаниите в 100 пъти по-големи страни могат да получат, коментира главният икономист на Търговската камара на страната Конрад Гудьонсон. Земеделието в Исландия е строго регламентирано: основните вносни продукти - яйца или непастьоризирано мляко - трябва да преодолеят значителни митнически и санитарни бариери преди да влязат на острова. В началото на месец май статистическият институт на страната обяви, че очаква свиване на брутния вътрешен продукт с 0,2 на сто през 2019 година спрямо прогнозираното през февруари увеличение с 1,7 на сто. Основната причина за тази корекция е фалитът на исландската нискотарифна авиокомпания Дабъл ю Оу Дабъл ю еър (WOW Air), който бе обявен през март. "Евентуална силна рецесия би могла да доведе до повишение на цените на стоките и услугите, но пък до понижение на цените на жилището", идващо от спада на покупателната способност, допълва Гудьонсон. Цените на жилищата в Исландия са се качили през последните години. Средният наем в момента за апартамент с една спалня в центъра на Рейкявик е около 1300 евро, отбелязва АФП. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 171
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 133
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 124
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 137
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 256
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.